19 feb Get shit done

Den här veckan sätter oss verkligen på prov. Jag har döpt veckan till ”Get shit done” och hoppas att vi ska vara förskonade från tråkigheter när vi går in i mars.

Jag har fått ryggskott. Eller möjligen diskbråck om man ska tro sjukgymnasten. Min rygg brukar vara bråkig, men inte på den här nivån. Kan inte ens ställa in ett glas i diskmaskinen vilket resulterat i att mannen får vara hemma från jobbet för att ta hand om hela familjen.

Harry håller vi hemma från förskolan den här veckan då han ska opereras på fredag för sitt ljumskbråck. Mycket bråck i den här familjen nu. Det går både magsjuka och vattkoppor på förskolan så vi stannar hemma i hopp om att han ska få vara frisk på fredag.

Mannen har sitt första riktiga långlopp på lördag. Taskig tajming med operationen och än är han inte säker på om han ska springa. Jag försöker peppa dock. Han har kämpat så länge och målmedvetet för det här loppet så jag vill inte att något ska få komma i vägen för honom nu. Så länge operationen går bra har vi en deal att han springer. Min pappa har lovat att backa upp mig och barnen så oss ska det inte gå någon nöd på.

Bilen är fortfarande inte fixad, men jag hoppas att vi kan få det gjort den här veckan (vet dock inte när vi ska hinna). Alla delar har kommit hem och det ska förhoppningsvis inte vara något jättestort ingrepp att byta det som ska bytas. Tack och lov har vi min kära kusin till hjälp. Han är guld värd vid bilbekymmer!

Förutom allt detta har mannen lite viktiga/jobbiga jobbmöten den här veckan. Varför inte liksom. Det är klart att allt kommer på samma gång.

Men som sagt. Vi krigar på. Kämpar oss igenom den här veckan och sen så går vi mot ljusare tider! Vad mer kan gå snett nu liksom? Hoppas ni får en kanonvecka! Det kommer vi att ha, vi får ju trots allt vara tillsammans allihopa den här veckan och det är det jag älskar mest!

Kommentera

14 jan Mål 2019

För precis ett år sedan skrev jag ett inlägg om mina tankar inför 2018. Då passar det kanske bra att följa upp dem och titta på lite nya målsättningar inför 2019.

Mål 2018

Ekonomi: Målet var kort och gott att ta kontroll över vårt sparande och bli en fena på investeringar. Kan inte påstå att jag är någon kung på investeringar, borde helt klart lagt mer effort på den biten. Speciellt det andra halvåret. Men livet kom emellan. Vi blev tvåbarnsföräldrar (något vi inte visste något om när inlägget om 2018 skrevs) och jag tröstar mig med att sparkontot åtminstone är större nu än vad det var för ett år sedan. Då har jag väl lyckats lite i alla fall.

Träning: Här kan vi väl helt enkelt säga att det gick käpprätt åt skogen. Jag har nog aldrig tränat så lite som under 2018. Självklart till stor del pga jag var gravid (dock ingen ursäkt då jag tränade bra med Harry i magen) och bara blev otympligare och otympligare. Tack och lov (kan man också säga) så var jag gravid och var därför förskonad från de flesta av mina krämpor.

Ordning & Reda: Nja, så mycket ordning och reda blev det inte heller. Vår förvaring är fortfarande kaos. Men jag har åtminstone gjort en del utrensningar och gjort mig av med saker. Jag och grannen hade loppis tillsammans i somras och där försvann en del rat (det som blev över står dock i förrådet och borde ha skänkts till second hand för längesedan).

Jobb/karriär: På jobbfronten blev det i alla fall förändring. Jag kunde gå upp i tjänst hos Bygdsam och sa därför upp mig från min heltidstjänst. Det har bara varit till det positiva (förutom att jag inte jobbar heltid då och inte får ut lika mycket i lön). Jag har det bästa jobbet ever och jag får dessutom styra mycket över min egen tid. Det passar mig perfekt!

Mål 2019

Ekonomi: Målet för i år får helt enkelt fortsätta vara att hushålla bättre med resurserna och bli bättre på sparande/investeringar. Vi har ett par tydliga mål som vi vill spara till. Sedan vet vi ju redan nu att hela det här året kommer att bestå av föräldraledigt från någon part och det brukar ju inte innebära guld och gröna skogar direkt. Målet blir helt enkelt att gå runt med lite marginal och leva livet så gott vi kan med de förutsättningar vi har. I höst kommer vi att byta bil och där är vi båda överens om att kostnaden ska minska.

Träning: Precis som ifjol blir fokus på att komma igång och hitta rutinen för träning. Jag har också ett mål att komma igång med löpning i år och att övervinna mitt hat till den motionsformen. Jag ska inspireras av maken och börja löpa renodlad trail. Jag hoppas att det kan få mig att få en bättre relation till löpning och att vi innan året är slut ska vara hyfsade vänner.

Ordning & Reda: Rensa, rensa, rensa får bli ledorden för i år. Jag ska fortsätta på min kapselgarderob (nu när jag äntligen börjar komma i mina gamla kläder igen) och se till att den blir så nära komplett den kan bli. Jag ska rensa ut alla bebiskläder/saker i samma takt som Gry växer ur dem (har ju turen att min bror och svägerska väntar smått så mycket kommer per automatik hamna hos dem). Vi kommer även göra en rockad uppe bland rummen då Gry ska få ett eget rum så småningom och då sker ju en automatisk rensning i flytten tänker jag. Tanken är också att vi nu under vintern/våren ska renovera Harrys rum.

Jobb/karriär: Här har jag inte så stora mål då jag överlag är väldigt nöjd just nu. Men målet här får bli att hela tiden utvecklas och bli bättre på det jag gör. Ha en bra struktur och bli bättre på att följa upp resultat (stor förbättringspotential här). Jag ska också bli tydligare i min kommunikation och bättre på att ”skryta” med det jag faktiskt gör. Sedan har jag även som mål att säkerställa min utökade tjänst och se till att vi hittar nya bra projekt att driva igenom så att bygden kan fortsätta utvecklas.

Har du satt några mål för det nya året?

Kommentera

22 feb Forma framtiden

De viktigaste i mitt liv

Mycket av min tankeenergi just nu går ut på hur jag kan forma min framtid till att bli precis som jag vill ha den. Vilka uppoffringar jag kan tänka mig att göra och vad som är viktigt för mig. Jag har kommit ganska långt i min tankeprocess och har redan tagit en del beslut för den närmsta framtiden. Det är så lätt att fastna i ekorrhjulet och bara låta vardagen rinna iväg och när en väl lyfter på huvudet och tittar upp så har tiden liksom sprungit ifrån en. Jag vill INTE vakna upp om 5 år och INTE vara på den plats i livet jag drömmer om.

Det finns ju bara en person som kan göra mina drömmar verkliga och det är jag själv. Jag har passerat 30 år för ett tag sedan och sedan vi fick barn snurrar livet på i allt högre tempo. När en har familj, hus och djur så är det inte bara att säga upp sig och följa sina drömmar på kort sikt utan det gäller att anpassa tempot till alla i ens närhet och se till så att ingen hamnar i kläm eller behöver stå tillbaka för att den andres drömmar tar över. Och samtidigt måste en VÅGA.

Precis som att livet aldrig kommer att vara optimalt för att bilda familj så kommer livet aldrig vara optimalt för att följa sina drömmar. En får helt enkelt se till att skapa den tillvaron och anpassa den efter de förutsättningar som finns. Och precis som att en aldrig kommer att känna sig fullt ut redo för att skaffa barn så tror jag inte heller att en kommer att känna sig fullt ut redo att bryta sig loss från ekorrhjulet. Det kommer alltid vara tillräckligt bekvämt där inne i hamsterburen för att en ska våga kasta sig ut i det okända utan en klump i magen. En får helt enkelt se till så att en packat en fallskärm som förhoppningsvis löser ut sig i tid och ett rep så att en kan klättra tillbaka in om det skulle vara allt för jäkligt på utsidan.

Samtidigt som jag packar fallskärm och rep så tickar den biologiska klockan på och jag inser att lyckas utan uppoffringar är en omöjlighet. Vilka val är klokast att göra? Vilka val kommer jag att ångra? Vilka val måste jag göra för mitt eget välbefinnandes skull? Kan en både få äta kakan och ha den kvar? Antingen följer jag mallen och sitter lugnt i båten, gör de kloka och trygga valen och riskerar ingenting. Och mår bajs. Eller så kastar jag mig bara ut och tänker att det löser sig på något sätt. Oansvarigt, ja. Oklokt, ja. Otryggt, ja. Frågan är vad jag mår bäst av i det långa loppet?

Förstår att jag är väldigt kryptisk och hemlighetsfull just nu. Måste nog vara det ett tag. Men ändå skönt för min egen skull att få ner tankarna som snurrar på papper och kunna se på dem med lite andra ögon. 

Kommentera

15 jan Fråga till dig!

Hej bloggen,

Med tanke på nytt år och så. Förändringar i jobbsituation. Liten på förskola. Med mera. Så funderar jag också kring bloggen. För att vara helt ärlig så saknar jag den. Det blir liksom alldeles för sporadiskt jag lämnar avtryck här för min egen smak. Samtidigt är tiden en bristvara just nu (med förhoppning om förändring inom kort). Ni är ju ändå ett gäng som kikar in här (tack så jäkla mycket för det, älskar er så mycket för det! Ni förstår nog inte riktigt hur mycket det betyder faktiskt!). Så nu tänkte jag fråga er. OM 2018 blir året då bloggen liksom gör comeback på något sätt. Hittar tillbaka till sin forna glans så att säga. Vad ska den då innehålla? Vad tycker du är roligt att läsa om i mitt liv?

 1. Vardags/familjelivet
 2. Jobbet/jobben
 3. Djuren
 4. Tankar/åsikter
 5. Huset/renovering
 6. Deppigheter (typ utbrändheten/psykiska hälsan)
 7. Träningen
 8. Friluftsliv
 9. Något helt annat

Det vore jättegulligt om ni kunde lämna några fina svar här. Behöver inte alls vara utförliga, eller så kan de vara jätteutförliga om ni vill. Har du någon önskerubrik eller något särskilt jag ska skriva om? ALLT du kan komma på, minsta lilla, skulle vara till stor hjälp för mig. För även om jag mest skriver för min egen del, så skriver jag ju också för dig! Hade inte du tittat in här så hade meningen med en blogg varit lite bortkastad. Så hjälp mig snälla att göra 2018 till det bästa bloggåret ever!

Puss!

En favoritbild från 2017

Kommentera

14 jan Mitt 2018

Dags att fundera på vad 2018 ska erbjuda mig lite närmre. Jag tror nämligen att mycket går att påverka med rätt inställning så om jag sätter upp bra visioner för det här nya året så är det större chans att jag tar initiativ och åtgärder för att det ska hända också.

Förra årets mål handlade om ekonomi, träning och struktur och eftersom att det är saker jag mår bra av när de är i fas så tänker jag faktiskt fortsätta på det spåret, med något tillägg.

Ekonomi

Förra året handlade till stor del att ta kontroll över vår ekonomi och det var också något jag/vi lyckades bra med. Vi har stenkoll på alla utgifter och inkomster, men vi slarvar fortfarande en hel del emellanåt. Med slarv menar jag inte att inte betala räkningar eller liknande utan mer att vi spenderar pengar på ”ingenting”. Ni vet när månaden är slut och en inte riktigt vet var alla pengar tog vägen. Spelar liksom ingen roll om en fick in 2 000 kr mer en månad så är det ändå lika lite kvar på kontot i slutet av månaden fast en tycker att en inte gjort något annorlunda.

2018 är året då jag/vi tar kontroll över vårt sparande/investeringar. Just nu sparar vi lite här och lite där. Lite i aktier, lite i fonder, en del till pensionen, en del till ingenting. Vi har liksom ingen tydlig strategi med vårt sparande och hur vi ska ta oss dit. Det är dags att sätta sig ner och göra en tydlig plan. Varför sparar vi, till vad och hur och när ska vi nå dit. Vi ska våga drömma och vi ska våga chansa. I år ska jag ha kontroll över sparandet istället för att vara rädd och låta sparandet ha kontroll över mig. Låter kanske flummigt, men det jag menar är att 2018 är året då jag/vi ska ta oss förbi den där gränsen då vi är så rädda om vårt sparande att vi inte vågar chansa och få pengarna att växa mer. Jag ska helt enkelt bli kung på investeringar tänker jag. Och jag tänker också att sparkapitalet ska nå den gräns där vi inte står och faller på om någon blir utan jobb eller vi behöver köpa en ny bil.

För att kickstarta med investeringarna så ska jag faktiskt träffa ett gäng random tjejer på ett café kommande vecka för att lära varandra/prata om ekonomi och aktier. Ska bli väldigt roligt!

Träning

Vad gäller träningen så har jag egentligen inget tydligare mål än att jag ska komma igång igen. Jag klurar än så länge på hur, men ett första steg är ju att röra på sig i det stora hela. Jag ska också försöka få till mer hemmaträning när Harry lagt sig på kvällarna. Jag har redan kört 2-3 pass/vecka hittills i år, det har varit på en låg nivå, men bättre än inget alls!

Jag skulle vilja ha ett tydligt mål gällande träningen som ett lopp/tävling eller så, men jag vet inte om jag är mentalt redo att gå in i något sådant just nu. Kanske senare i vår när min jobbsituation klarnat lite (mer om det under egen rubrik), men inte just nu. Just nu räcker det att bara komma igång och känna någon slags utveckling. Så kan jag ta nästa steg lite senare.

Ordning & reda

Fokus i vårt hus det här året kommer att ligga på FÖRVARING. Vi har så himla dåligt med förvaring och det sätter verkligen käppar i hjulen när en försöker få struktur på saker och ting. Spelar ingen roll hur mycket en rensar, sorterar och märker upp när det inte finns något bra sätt att förvara sakerna på. Jag tycker att jag avslutade 2017 bra med att vara väldigt osentimental kring prylar. Jag har gått och blivit allergisk mot dammsamlare och hyllsamlare. Jag sparar fortfarande på en del ”bra att ha”-saker, men mycket ryker. Jag har blivit mer kritiskt mot mitt eget levnadssätt och inser tidigare att jag inte kommer bli ”en sådan person som….” Vi har tre stycken förvaringsutrymmen på övervåningen som jag ska se till att vi får ordning på innan året är slut och det är: kallvinden (som bantas ner till hälften nu när vi bygger garderob där), en skrubb innanför Harrys rum (bra yta, men är bara ”ett rum”, där behövs hyllor och stänger för att få ordning) och slutligen garderoberna i Ms kontor där tanken är att alla hans kameraprylar, spel och tekniksaker ska få plats (hyllor och dörrar saknas).

Jobb/karriär

Jag skulle inte vilja säga att jag är en karriärsmänniska, men om vi tänker karriär som hela min jobbsituation som är det verkligen här jag vill lägga fokus under 2018. Jag är just nu lite vilsen i min jobbsituation. Jag både älskar den och avskyr den. Låt mig förklara.

Jag har en heltidstjänst på husföretaget. I det stora hela trivs jag himla bra där, med ett stort MEN, mina arbetsuppgifter. Just nu kan jag faktiskt inte komma på något som är speciellt mycket tråkigare. Det skulle vara att rensa avloppet då. Jag ÄLSKAR mina kollegor, min arbetsplats och allt som hör den till. Men det kryper i hela mig efter att få göra någonting annat. Jag vill inte tappa mina rutiner med tidiga morgnar, fikaraster med kollegorna och en arbetsplats att gå till. Att vara en del av något helt enkelt. Jag mår så bra av det, men inte av mina arbetsuppgifter. Samtidigt känner jag också ett starkt behov av att kunna styra mina dagar efter mina egna förutsättningar. Vintertid BEHÖVER jag utomhus-tid under dagens ljusa timmar och just den biten fungerar inte speciellt bra på mitt nuvarande jobb där arbetstiderna är 7-16 och endast en halvtimmes lunch.

Samtidigt har jag fått mitt drömjobb! Jag kunde inte vara lyckligare faktiskt! Jag har en deltidstjänst hos Bygdsam och jag bara ÄLSKAR det och allt som kommer med det. Jag får utvecklas som person, träffa nya människor mest hela tiden, jag har flexibla arbetstider och främst av allt så får jag göra saker som främjar bygden där jag bor. Jag får jobba med landsbygdsutveckling och jag kan faktiskt inte tänka mig något roligare. Tyvärr är det bara en deltid och inget jag kan försörja mig/oss på i dagsläget. Förhoppningen är att vi ska få ett projekt som pågår under 3 år och då kommer jag att kunna gå upp i timmar. Och det låter ju bra förutom att:

På husföretaget finns ingen möjlighet för mig att gå ner i tid (därför jag jobbat dubbelt under hösten, närmare 140% har jag jobbat sedan i september) vilket helt krasst innebär att jag en vacker dag kommer behöva säga upp mig därifrån för att kunna fortsätta med mitt drömjobb hos Bygdsam. Situationen idag är inte hållbar och har endast fungerat eftersom att M varit föräldraledig och kunnat dra ett stort lass här hemma. Om jag dessutom får chansen att gå upp i timmar hos Bygdsam så finns verkligen inte utrymmet för mitt andra jobb. Jag skräms av tanken på att behöva förlora min arbetsplats, min sociala tillvaro samtidigt som glädjen över att få lägga all mitt fokus på landsbygdsutveckling får mitt hjärta att slå dubbelslag av lycka. Såå motstridiga känslor.

MEN 2018 är året då jag ska skapa min drömtillvaro kring jobb. Jag har alltid drömt om att vara min egen (dvs driva företag/styra över min egen tid) och det senaste halvåret har den tanken snurrat allt intensivare i mitt huvud. 2018 får därför bli året då jag kommer på samt genomför en förändring så att jag kan vara min egen, dvs styra över de arbetsuppgifter jag arbetar med och disponera min tid på ett sätt som passar mig. Wish me luck!

Hur ser dina mål/visioner ut för 2018? Något speciellt du vill lägga fokus på?

Kommentera

21 Dec Nyårsmålen 2017

Ibland när jag kollar tillbaka på gamla inlägg så kan jag liksom känna ”fan, jag är ju rätt vettig ändå”, som att det liksom överraskar mig varje gång, haha! Kommer i vanlig ordning knappt ihåg vad jag gjorde förra veckan (någon slags funktionsnedsättning som kvarstår sedan min utbrändhet) så att utvärdera mina nyårsmål för 2017 utan att titta i arkivet är som att famla i totalt mörker. Inte en chans att jag minns vad jag satte upp för mål för ett helt år sedan. HÄR kan ni läsa om 2017 mål, men jag drar dem i förkortad version här nedan med.

Bli mer ekonomisk
Här har det ändå gått rätt bra måste jag säga. I dagsläget har jag stenkoll på vår ekonomi och även om jag fortfarande tycker att vi spenderar alldeles för mycket pengar varje månad så har jag börjat förlika mig med tanken att många av dem faktiskt är sådant som inte går att rå på. Vi har förhandlat om avtal, sett över försäkringar, lagt om bolån och sagt upp onödiga prenumerationer det här året och det gör att vi har en MYCKET bättre sparbudget än tidigare. Vi är fortfarande inne och nallar på sparpengarna vissa månader, men så är vi ju fortfarande föräldralediga med. Nästa år kommer bli så bra med två löner igen och förhoppningsvis kan vi ta vårt sparande till nästa nivå även om jag också tycker att vi ska unna oss lite mer än vi gjort det senaste året. Det förtjänar vi efter 1 år och 9 månader av föräldraledighet. Och 2 år av föräldraledighet/sjukskrivning. 

Komma igång på allvar med träningen igen och bygga upp mina muskler igen
Haha, denna gick ju käpprätt åt skogen. Jag har haft stora ambitioner att komma igång med träningen igen, men lyckats NOLL. Jag har aldrig under hela mitt vuxna liv tränat så lite som jag gjort 2017. Jag mår bajs av det och min kropp hatar mig på grund av det. Jag gav mig själv tid ända fram till sommaren med mitt gymkort, men sedan kastade jag in handduken och sa upp det (första gången på typ 5-6 år jag är utan gymkort).  I höst har tiden verkligen inte funnits i och med min jobbsituation, men då allt handlar om prioriteringar så finns det egentligen inga ursäkter. I slutändan handlar ändå allt om att jag inte PRIORITERAT att träna. 

Ha ordning och struktur i hemmet
Här är vi en bit på väg, men långt ifrån klar. Jag gjorde en rejäl rensning i början av året. Tog tag i sådant som inte blivit gjort sedan vi flyttade in (typ frosta av frysen och rensa ur gammal mat), jag sålde av gamla grejor (mycket kvar dock) och kastade en hel del. Nyligen rensade jag på vinden inför vårt garderobsbyggande (som händer i januari!! allt byggmaterial förutom några småsaker är hemma nu så efter julledigheten drar vi igång) och förutom lite återvinning och smutskläder är nedervåningen helt i ordning. Övervåningen är det sämre med, men inte lika illa som det varit under hösten! En stor pusselbit blir helt klart att få klart garderoben så att vi kan få bort våra kläder från ställen där de inte ska vara! 

Nu ska jag klura på nya mål för 2018. Det behövs alltid en liten sporre sådär i början av året och förhoppningsvis är det något som följer med en under hela året även om det tenderar att fallera någonstans eftervägen. Men precis som jag sa inför 2017 så är allt bättre än inget!

Kommentera

06 Nov Glasögonorm och familjetid

Redan i torsdags kom min lillasyster till oss då hon hade höstlov. Tyvärr var mitt schema rätt fullspäckat så hon fick mest ränna runt med mig stackarn. Det blev inga mysiga filmkvällar i soffan direkt, men vi fick åtminstone hänga en del. På fredagen fick hon hänga med mig på jobbet några timmar innan vi gjorde helg lite tidigare. Hämtade upp Harry och rullade in till stan för att inhandla lite pysselmaterial och hämta ut mina glasögon. Jopp. Jag har gått och blivit glasögonorm. Känns helt okej faktiskt!

Fredagskvällen spenderade vi med några goda vänner till mig. Lite tapas, platsparty och klädparty i ett. Det blev en tidig kväll då vi hade lördagen fullspäckad med pyssel och familjetid. Varje år träffas mina mostrar, min mamma och mina småkusiner för att pyssla en dag innan jul. I år höll vi till hemma hos min moster och på pysselagendan stod ljus. Vi gjöt egna ljus i kaffekoppar och glas, vi pyntade glasbrukar med fina höstlöv och utstansade motiv, vi knöt makramehägningar och så umgicks vi. Att pyssla med en mammig 1,5 åring kanske inte är så effektivt, men desto mysigare. De andra fick dock mycket gjort och jag assisterade en del med lite expertkunskaper.

Till lunch gick vi ut och grillade och sedan passade jag och H på att ta en promenad när han skulle sova lunch. Förutom utelunch och pyssel hann vi även med gofika och melodikrysset. Dagen avslutades med middag hos mamma medan M var på middag med jobbet. En mycket bra lördag helt enkelt!

Kommentera

04 sep Monday morning

Söndagmorgon vaknade jag såhär vid 7.30. Minimänniskan vaknade runt 8, men låg och pratade med sig själv i närmare en timme innan han ville kliva upp. Bortskämd javisst!

Jag är verkligen ingen morgonmänniska överlag. Men jag tror ändå att jag blir bättre på det. Vet inte om det är åldern eller att jag helt enkelt daltar mindre med mig själv, dvs inte ger mig själv samma utrymme att känna efter. Sedan är jag definitivt bättre på att gå och lägga mig i tid.

Harry har ju inte varit till någon vidare hjälp när det kommer till att öva på att kliva upp tidigt då han alltid varit en sjusovare på morgonen (bortsett från kortare perioder av sämre sömn), han kliver sällan upp före 7-7.30 (just nu 8-9) och det har ALDRIG hänt att vi klivit upp före 6. Men däremot har han bidragit till att jag går och lägger mig tidigare då jag helt enkelt insett att jag behöver fler timmar av sammanhängande sömn för att orka med vardagen nu.

Harry går och lägger sig mellan 18.30-19.00 och runt 21.30 brukar jag själv försöka krypa till kojs. Det är dock sällan jag somnar tidigare än 22.00-22.30. Innan Harry kom till världen gjorde jag det bra om jag var i säng innan midnatt. Jag kanske inte är en bättre morgonmänniska nu för tiden, jag är bara en sämre kvällsmänniska. Men jag tror överlag att det är till det positiva. Skönt att inte sova bort hela dagen när en är ledig utan att faktiskt hinna få saker gjorda.

Kommentera

04 jan Nyårstankar

382290_10151444695395199_1476344490_n

Brukar ju inte ge några nyårslöften utan mer mål att jobba mot för året. Jag tycker dock inte att det är något fel med nyårslöften, jag vet bara med mig att de är svåra att hålla. Men hellre ge ett nyårslöfte om att träna mer och hålla det i tre månader (eller veckor) än att inte träna alls. Allt är bättre än inget och vad man än väljer att kalla det så är det ju trots allt en nystart vi alla vill ha. En ny chans att göra ”rätt” och ordna upp våra liv, att må bättre och känna att en har kontroll på läget så att säga.

Det är ju fantastiskt med ett nytt år på så vis, att vi alla får en chans att börja om! Lika villkor för alla och det är bara en själv som sätter gränserna. Mina mål för 2017 är följande:

Bli mer ekonomisk – Jag vill komma igång på allvar med ett långsiktigt sparande. Vi har en dröm om att någon gång i framtiden (säg 10-15 år) bygga en fjällstuga. Tills dess behöver vi spara en del pengar för att ha råd att förverkliga vår dröm och tanken är att vi ska komma igång med det lite smått redan detta år för att sedan utöka det när vi båda jobbar heltid igen.

Jag vill också att vi ska bli ännu bättre på att hushålla med matkassan och dra ner på den kostnaden ytterligare. Vi avslutade 2016 bra med att bättra oss rejält på matlagningsfronten och planeringen av maten, men vi kan fortfarande bli ännu bättre. Sedan får en ju vara realistisk. Vi hatar båda två det här med matlagning och även om jag gärna skulle äta hemlagat av allt (då jag är lite skeptisk till halvfabrikat och inte tycker det är så gott) så kommer det inte funka varje dag. Ibland får en helt enkelt gena med halvfabrikat och de dagar en orkar får en laga ordentlig mat. Vi kommer inte heller kunna skära ner helt på utematen, men målet är att M alltid ska ha matlåda (förutom undantagsfall) på jobbet och så även jag när jag går tillbaka och jobbar igen. Det sparar oss ca 2 000 kr/mån och då kan vi unna oss utemat någon gång på helgen istället.

Något som hjälpt mig mycket på traven att bli motiverad med den ekonomiska biten är FB-gruppen ”Economista – Kvinnor som gillar aktier och privatekonomi”. Det var min kära kusin som la till mig i gruppen och jäklar vilken pepp en får att bli mer ekonomisk och lära sig mer om diverse sparformer och ekonomitänk. Gruppen är endast till för kvinnor och det är faktiskt bara positiva kommentarer och stöttande där inne, ett väldigt fint klimat! Gå med du också om du vill bli inspirerad!

IMG_0856

Ge mig formen tillbaka tack!

Komma igång på allvar med träningen igen och bygga upp mina muskler igen – Jag ska erkänna att jag varit otroligt lat efter att H kom till världen. Förutom barnvagnspromenader med hunden så har det inte blivit mycket kvalitativ träning. Antalet gånger på gymmet under hösten kan räknas på en hand och jag skäms över att mitt gymkort ligger i princip orört. Med tanke på mitt mål att bli mer ekonomisk så kommer jag ge mig själv ytterligare 3 månader med gymkortet, en chans att komma igång och visa att jag är ”värd” att ha det kvar. Om jag inte nyttjar det minst 2 gånger/veckan innan mars slut så kommer jag att säga upp det och så får jag kämpa på med hemmaträning istället. För har jag inte fått en bra rutin på träningen innan jag börjar jobba igen så kommer jag inte få det då heller då jag vet med mig att jag kommer ha svårt att motivera tid hemifrån när jag varit borta hela dagarna.

När det kommer till själva träningsformen kommer jag vara snäll med mig själv till en början och bara köra träning som jag tycker är riktigt kul. Med andra ord mestadels styrketräning. Även om jag vill bygga upp en bra kondition och bli bättre på konditionsträning överlag så tänker jag tillåta mig själv att vänta med den biten tills det är barmark ute (om inte andan faller på dvs). Hellre fokuserar jag på träning som är rolig och blir av än att tvinga mig på något jag tycker är tråkigt och tappar motivationen. Ett steg i taget.

Körde mitt första träningspass här hemma igår när M var ute och sprang. Bara för att bevisa för mig själv att det går. Fram med träningsmattan, lite vikter och så laddade jag hem en tabata-klocka och la H på golvet bredvid mig. Körde ett högintensivt pass på 30 min och det känns i kroppen idag vill jag lova. Men heja mig som gjorde det, nu kan det bara bli bättre!

Ha ordning och struktur i hemmet – Innan jag går tillbaka och jobbar i juni så vill jag känna att vårt hem är i balans. Vi är på god väg redan och jag har rensat och sorterat på många ställen, men än finns det jobb kvar att göra. Första målet blir att göra klart Ms kontor (vi har bara rivit där, återuppbyggnad planerar vi att ta tag i nu i slutet av januari). Nästa grej får bli att bygga vår ”walk in closet” innanför vårt sovrum (nuvarande kallvinden) så att vi får bra garderobsförvaring och dessutom en chans att strukturera upp på allvar i resterande del av vinden. Vi har en hel del saker där ute som ska säljas och det ska jag försöka ta tag i nu under vintermånaderna. När vintern tinat bort och våren gör entré vill jag kunna fokusera utomhus och börja förbereda för mitt växthus, men också för målning av förråden.

Av erfarenhet vet jag att allt tar längre tid än en tror och att det är lätt att saker drar iväg i kostnad så jag försöker vara realistisk i mina tankar och inte ha för höga förhoppningar. Jag vet dock att när andan faller på och vi väl sätter igång med något så brukar det gå undan och bli bättre än väntat så jag är inte orolig.

Vad har du för mål/löften inför 2017? Lämna gärna en kommentar och dela med dig så kanske vi kan inspirera varandra!

Kommentera

08 Dec Lucka 8 – Vilken egenskap hos dig själv skulle du vilja utveckla?

10394560_10153105291985199_1286219182969628603_n

En egenskap jag alltid jobbar på att förbättra är den att vara en bättre medmänniska. Att inte vara dömande och att se alla för dem de är och inte för vad samhället anser att dem borde vara. Jag försöker bli bättre på att finnas där för dem som behöver det, oavsettt om det är en främling eller vän. Jag tycker överlag att världen behöver mer kärlek och just vi svenskar är väldigt duktiga på att sätta på oss skygglappar och bara se det vi vill se (även jag). Men jag försöker bli bättre på att se människan även i främlingar och jag anser att det minsta jag kan ge av mig själv är ett ärligt hej och se en person i ögonen när jag säger det.

Detta är en del av Kajsons julkalender

Kommentera

07 Dec Lucka 7 – Vem skulle du vilja sända extra kärlek till idag?

6605faad3e2c81295c2124613b6379197d86afad26ea65e7f4c548e76ba796cd

Idag skulle jag vilja sända lite extra kärlek till min käre make. Klyshigt och kanske orättvist då det finns många andra att ge lite extra kärlek till, men när det kommer till kritan så finns det ju ingen som ställer upp så mycket för mig som han gör. Han vänder sig ut och in för att jag och familjen ska ha det bra och för att vi alla ska orka med sömnfattiga nätter och fullspäckade dagar. Han är värd all kärlek han kan få! <3

Detta är en del av Kajsons julkalender

Kommentera

06 Dec Lucka 6 – Vad är det bästa med dig själv?

img_3267

Det bästa med mig själv är att jag får saker och ting gjorda. Visst har jag också dagar där jag är fruktansvärt oproduktiv, men i det stora hela är jag en doer. Det är en egenskap som både stärker mig och sänker mig, men jag väljer att fokusera på det positiva. Jag har en väldigt stor vilja att få saker gjorda och har ofta dåligt samvete om jag inte fått gjort det jag velat när dagen är slut. Jag försöker bli bättre på att vara snäll med mig själv och säga att det inte gör något att man inte hinner eller orkar ibland, men det är svårt. Det är en fin balansgång!

Detta är en del av Kajsons julkalender

Kommentera

05 Dec Tankejulkalender – Lucka 1 till 5

img_2675

Hittade en lite annorlunda julkalender i år som jag tänkte att jag skulle hoppa på! Jag får se om jag hinner med alla luckor, men i värsta fall kanske jag klumpar ihop ett par stycken i samma inlägg. Eftersom att jag kommer igång lite sent med min kalender så är det precis vad jag kommer att göra så här i första inlägget.

Julkalendern hittar ni här och den går ut på att man får en tankeutmaning varje dag som man ska reflektera över, antingen för sig själv i ett anteckningsblock/dagbok eller lite mer offentligt om man så önskar.

Lucka 1 – Vad är din drömbild av julafton i år?

Eftersom att vi ska fira jul här hemma för första gången någonsin så har jag en förhoppning om att vi ska få den sådär mysig och härlig som mina barndomsjular. Jag vet dock med mig att jag lätt har för höga förväntningar på saker och ska därför göra mitt bästa för att gå in i julen med ett öppet sinne och att det viktigaste av allt är att vi träffas och har det trevligt. Jag hoppas också att jag/vi kan förbereda både hemmet och maten så pass mycket att julafton i sig blir en relativt lugn tillställning där jag faktiskt hinner sitta ner och bara njuta också.

Lucka 2 – Vem är din förebild i livet just nu?

Jag har nog ingen särskild förebild (som enskild person menat) just nu, men däremot har jag en bild av hur jag vill leva och må som jag strävar efter att uppnå. Mitt mål är att utnyttja det kommande halvåret som föräldraledig för att nå balans i mitt liv och reda ut de utmaningar jag har på både det privata planet, men också i mitt yrkesliv. Jag är inte 100 % nöjd i dagsläget och det har jag för avsikt att ändra på. Jag vill inte vakna upp om 10 år och inse att jag är på en plats där jag inte vill vara bara för att jag inte tog chansen när jag hade den och gjorde något av den.

Lucka 3 – Vilka tre drömmar har du som du vill uppfylla i närtid?

Oj, jag har som inga särskilda drömmar som jag vill uppfylla utan mer som ett hel livsstil som jag vill nå eller vad man ska säga (se svar ovan). Men om jag ska försöka lista några saker så får det bli: 1. att komma igång med styrketräningen ordentligt igen. 2. att få fira en lugn och stillsam jul tillsammans med våra nära och kära. 3. att jag ska få ordning på varenda vrå här hemma innan jag börjar jobba igen.

Lucka 4 – Vilken dröm har du haft som du har lyckats uppfylla?

Det är nog flera det. Men att bli mamma till en alldeles underbar son är en av dem. Men den största drömmen jag haft är ju att få leva ett långt och lyckligt liv tillsammans med min lilla familj och där är vi på god väg. Vi har ju hunnit beta av några år tillsammans jag och M och många fler tänkte vi att det skulle bli. Sedan har det ju alltid varit en dröm att bli vän med mig själv och våga tro och stå upp för det jag tror på och där tycker jag faktiskt att jag är idag. Visst kan mitt självförtroende och min självkänsla dala ibland, men överlag är jag nöjd med den person jag är idag och vad jag åstadkommer.

Lucka 5 – Vad önskar du att du skulle äta till middag idag?

JAG ÄLSKAR MAT! Skulle jag få välja helt fritt vad jag skulle äta till middag idag så skulle det förmodligen bli räkor. En riktig räkfrossa skulle jag absolut inte tacka nej till. Inte heller en riktigt god köttbit med min egen potatisgratäng och ett gott kryddsmör. Inget av det kommer dock hända så här på en måndag utan istället ska vi äta chilikyckling och ris. Däremot skulle M svänga in på affären på väg hem för att köpa något gott att snaska på ikväll och jag håller mina tummar för att han köper Coca Cola/Zeunerts julmust och en chokladkaka. Större sannolikhet att den önskningen går i uppfyllelse än den om räkorna ;)

Detta är en del av Kajsons julkalender

Kommentera

14 okt Att vara mamma till mitt barn

img_2548

Att vara mamma till Harry är inte på något sätt svårt eller jobbigt. Självklart påverkas även jag av nätter med lite sömn och griniga dagar, men de ljusa stunderna är så många fler och fyller mig med sådan energi att det andra känns oväsentligt. Sova kan jag göra en annan gång, snart är dagen här då han sover 18 h i sträck och är omöjlig att väcka.

Fortfarande får jag frågan om hur det känns att vara mamma och ännu har jag lika svårt att hitta ett spontant svar. Det är så många känslor och tankar som kommer med att vara mamma och det är svårt att sammanfatta dessa till en enda liten mening.

M sa häromdagen att han hade svårt att se sig själv som pappa (den bild han har av hur en pappa är), men såg det som självklart att Harry var hans son. Jag känner lite tvärtom. Att vara mamma (själva titeln kanske jag inte identifierar mig med ännu, men ansvaret och känslorna det för med sig) har jag inga problem med att ta till mig medan jag fortfarande kan överväldigas av tanken på att just Harry är vår. Bara vår och ingen annans, hälften mig och hälften dig.

Oavsett vilket så är det ingen lätt fråga att besvara och det är inte heller någon lätt känsla att bära. Att älska någon så högt och utan förstånd tar på krafterna och att hela tiden gå runt med en rädsla för att något ska hända eller tas ifrån en är dränerande. Ett enda tandlöst leende från den lilla människa han är fyller mig både med en obeskrivlig kärlek och en uttömmande rädsla. Det är som att hela tiden vara i konflikt med sig själv.

Jag är ganska duktig på att lämna Harry i händerna på andra och göra saker på egen hand och jag känner konstigt nog inte ett dugg dåligt samvete över det. Kanske beror det på att jag vet att när vi väl ses igen så kommer jag inte ha ögon för något annat än honom, han kommer få min totala uppmärksamhet, kärlek och tankekraft. Jag är också ganska duktig på att låta honom klara sig själv, men alltid finnas inom tryggt avstånd. Jag håller exempelvis hårt på att han ska somna i sin egen säng (oftast slutar det på senare tid med att han kommer över till vår säng någon gång under natten), men hela tiden finns jag där, bara någon meter bort. Tröstar och lägger handen på, viskar lugnande ord i örat och berättar hur mycket jag älskar honom. Jag håller en liten hand i min.

Jag vill att han ska veta att jag alltid finns där för honom, att jag aldrig lämnar honom, men jag vill också att han ska veta att han är stark och att han kan själv. Jag tror att det är viktigt med en balans. Än är han för liten för att förstå, för liten för att anpassa sig. Så länge han behöver min närhet kommer jag att ge den till honom, men alltid med en uppmuntran om att han klarar sig på egen hand om han vill. Om han vill.

Jag hoppas att jag kan ge honom styrkan att älska sig själv och tryggheten att lita på sitt eget omdöme. Jag kommer inte att vara någon perfekt mamma som gör allt rätt, men jag kommer alltid låta honom veta att jag älskar honom oavsett vad.

Kommentera

13 okt Saker jag inte klarar av

Jag är inte en människa som stör mig så mycket överlag. Vissa personer har ju jättejobbigt med hur andra människor äter eller pratar, kanske stör man sig på hur andra kör bil och blir upprörd av andras handlande, men jag kan helt ärligt säga att det mesta sådant går mig helt förbi.

Jag har inte heller svårt för att koppla bort vad andra ska tycka om mig i vissa situationer. Skulle jag köra fel, hamna i vägen i trafiken eller liknande så stressar jag inte upp mig över det. Folk får tuta och peka finger åt mig bäst de vill, men det rör mig inte i ryggen. Inte heller tänker jag så mycket på vad folk ska tänka om mig i sociala sammanhang. Ibland kan det hända att jag i efterhand reagerar över något jag själv sagt eller gjort och funderar över om jag borde agerat annorlunda och hur jag ska bete mig om jag hamnar i en liknande situation igen, men oftast inte alls.

Däremot finns det en del saker i min vardag, säkert ganska obetydliga saker egentligen, som jag bara inte klarar av för egen del. Vissa kan säkert tycka att jag är löjlig, men det är saker som stör mig så pass att jag måste åtgärda dem innan jag kan fortsätta med det jag höll på med.

 • Jag kan inte ha köksfläkten igång när jag ska äta. Pga en mindre hörselskada (brus/lättare tinnitus) som jag har så upplever jag monotona ljud väldigt jobbiga. Framför allt fläkt-ljud har jag på senare tid kunnat konstatera. Jag har aldrig fläkten i bilen igång på hög hastighet utan sitter hellre och svettas/fryser ett tag extra istället. Är jag ensam hemma glömmer jag ofta att slå på köksfläkten när jag lagar mat och upptäcker det inte förrän glaset på fläkten börjar imma igen.
 • Av samma anledning som ovan har jag också otroligt svårt att ha en radio/tv igång samtidigt som jag för en konversation. Pratar jag i telefonen eller läser något behöver jag ha knäpptyst omkring mig. Jag gillar inte heller ”skrälliga” ljud och även fast jag är ensam hemma så sätter jag hellre i hörlurarna och lyssnar den vägen än via telefonens högtalare t ex.
 • Jag får typ tvångstankar av att ha skåpluckor och liknande öppna. M är en mästare på att ta strumpor ur sin byrålåda och inte stänga den efter sig. Sådant kan ”störa” mig så mycket att jag måste kliva upp ur sängen enbart för att stänga den. Jag är till och med så dum att jag medan jag plockar ur diskmaskinen stänger varje kökslucka efter mig även om det betyder att jag måste öppna den igen 20 sek senare för att stoppa in ytterligare en pryl.
 • Jag kan inte ha flera sorters pålägg på mina smörgåsar. Jag vill antingen ha skinka eller ost (eller något annat), inte båda delarna. Grönsaker går bra, men de är ju liksom bara extra på toppen och de äter jag oftast först ändå. Men det finns inget värre än när caféer t ex bara serverar smörgåsar med både ost och skinka. För även om jag plockar bort det ena pålägget så finns smaken ändå kvar.
 • Toapappret måste sitta en viss väg på hållaren annars måste jag vända på den. Oftast behärskar jag mig när jag är borta, men hemma så måste alltid pappret sitta åt rätt håll. Blir tokig och känner av tvångstankarna annars.

Haha! Desto mer jag punktar ner desto mer inser jag hör löjlig jag är. Trots detta har jag inga avsikter att försöka ändra på mig. Finns nog värre saker att ha personliga bekymmer med än ovanstående tänker jag.

Kommentera