10 Jan Summa utgifter

För att peppa mig själv med utgifterna så har jag laddat hem appen Tink igen. Hade den för några år sedan, men orkade inte ändra om när jag bytte bank, men nu tog jag tag i det. Den är rejält förbättrad och är ett bra verktyg för att få en överblick över kostnader och exakt var pengarna går åt.

Summerade ihop årets första vecka och kunde konstatera att (detta gäller alltså både mig och M):

Veckans totala utgifter: 1 527 kr
Varav räkningar: 680 kr
Varav matinköp: 507 kr
Övriga utgifter: 340 kr

Jag är ändå nöjd. 507 kr på mat är nog vår lägsta veckokostnad på länge. Självklart underlättas det av att vi storhandlade förra fredagen, men största anledningen till att vi gått ner i kostnad (ligger nog på minst en tusenlapp i vanliga fall) är att M haft matlåda och att vi inte köpt något snask/gotta (som vi periodvis kan vara väldigt duktiga på att unna oss).

I övriga utgifter så ingår ett sjukhusbesök och bussbiljett till min lillasyster. Dvs inga ”vanliga” kostnader för vår del utan något som bara inträffar vid enstaka tillfällen. Enligt Tink så har våra kostnader legat i snitt på 3 668 kr/vecka de senaste 4 månaderna så med utgång i den siffran så ligger vi rejält under, men då får en ju tänka på att sista veckan i månaden är kanske den som drar iväg mest kostnadsmässigt då de flesta räkningar dras då.

Kommentera

08 Jan Matsedel och listor

När jag ändå är på gång med att uppdatera er om träningen så kan jag lika gärna fortsätta med mina andra nyårslöften tänkte jag.

Mitt mer ekonomiska tänk går bra än så länge. Ingen utemat denna vecka utan vi följer matsedeln jag gjort fram till nästa lön än så länge. Har dessutom endast varit på affären en gång och i torsdags drog varken jag eller M kortet en enda gång eller gjorde någon annan pengaöverföring. Det är svårare än en vill tro vill jag lova, för ofta är det nästan alltid någon räkning som dras, autogiro, swish eller annan ekonomisk utgift som lämnar kontot på en dag. Men inte i torsdags. Ska försöka få till många fler ”pengafria” dagar framöver har jag tänkt.

Matsedeln vi ätit från denna vecka har sett ut såhär:

Måndag: Hamburgare med bröd
Tisdag: Hemgjord pizza (färdigt kit)
Onsdag: Fläskfilégryta med ris (improviserad)
Torsdag: Chorizogryta med risoni (improviserad)
Fredag: Svamprisotto med ugnsstekt kycklingfilé
Lördag: Kycklingkebab (finns i frysdisken) i pitabröd
Söndag: Vegetarisk lasagne

Det blev en lagom mix av halvfabrikat och hemgjord mat. Måndag och tisdag fick ha lite mer ”helgig” mat då det var Ms sista lediga dagar innan han började jobba igen. Sedan var det lite väl mastigt med gryta två dagar i rad, men det berodde endast på att jag slängde om matsedeln lite i sista stund då jag insåg att vi hade chorizo i kylen som var på väg att passera utgångsdatum. M har varit jättedukigt och kommit ihåg matlådan varje dag den här veckan så bara där har vi sparat ca 400 kr.

img_3758

img_3760

För att få lite pepp och inspiration för att strukturera upp hemmet så har jag gått med i den här utmaningen (igen, var med i september också, men gjorde bara första veckan). Vill du också vara med är det inte försent. Den drar igång imorgon och det enda du behöver göra är att registrera din mailadress så får du en länk i mailen varje dag i 30 dagar med en ny utmaning (du kan registrera i efterhand med, men då får du inte tidigare dagars utmaningar på mail utan får leta fram dem själv). Jag har också haft lite mål för mig själv den här veckan som det gått mer eller mindre bra med:

 • Hämta mer ved hos pappa
 • Ta upp all ren tvätt från tvättstugan och köra några maskiner
 • Torka av Hs Stokke-stol grundligt (dvs inte bara där det blir kladdigt dagligen utan hela stolen)
 • Dammsuga och röja undan som förberedelse för borttagning av julpyntet
 • Frosta av frysen och märk upp lådorna (och gör matsedel utifrån vad som finns däri)

Som ni ser är jag inte riktigt i hamn än. Tvättstugan hänger fortfarande över mig, men jag har ju heeeela daagen på mig. Haha! Hade egentligen velat få bort julpyntet redan denna vecka med, men ville inte ställa för höga krav på mig själv och misslyckas. Jag är dessutom inte less på julen än, men jag vet hur drygt det kommer att vara att röja undan allt så en stor del av mig vill bara få det gjort. Kommande veckas ”ordning & reda”-lista får se ut så här:

 • Gör Smpl utmaningar varje dag
 • Byt gardiner i vardagsrum, kök, tvättstuga, hall och badrum (dvs där jag har julgardiner)
 • Plocka bort alla juliga saker
 • Byt ut adventsstakar och stjärnor till vanliga fönsterlampor
 • Kasta ut granen (helst utan julpyntet på, haha)
 • Åka med återvinningen (har 4 sopsäckar med julklappspapper/kartonger/plast sedan julafton ståendes i tvättstugan)

Övriga och lite mer roliga ”att göra saker” som står på min lista kommande vecka är:

 • Träning med Carola på måndag
 • Hundpromenad med Dockstahundarna
 • Klippning och färgning av håret hos bästa Lina på Salongen för dig
 • Pysseldag hos Bea på söndag

Hur går det med era nyårslöften/mål? Håller ni er till planen så här långt?

Kommentera

01 Dec Utförsäljning

img_3370

Märkningskaos

Det är över två år sedan jag sa upp mig från mitt jobb hos Tupperware och började på en ny bana i arbetslivet. För två år sedan packade jag ihop och sålde ut massvis med produkter och i två år har jag haft ett gäng flyttkartonger ståendes i vårt förråd med saker som blev kvar.

Nu har äntligen jag och en fd kollega till mig tagit oss i kragen och letat fram allt i våra gamla gömmor och kommer att ha en ny utförsäljning av produkter nu på lördag. Bra läge att fynda inför jul om en vill det och för min egen del är det väldigt skönt att gå igenom, märka upp och se vad som faktiskt finns kvar i alla dessa lådor.

Hittills har jag fått ihop 6 stycken flyttlådor med saker och i skrivande stund står 4 av dem märkta och klara i bilen. Ytterligare en låda är snart uppmärkt och klar och sedan väntar bara det sista jobbet med att märka upp och packa ner de saker som just nu är utspridda i köket. Imorgon åker vi och ställer i ordning alla produkter och på lördag öppnar vi portarna kl 11.

Vill du också passa på att fynda klappar till dig själv eller nära och kära så är du välkommen till Hörnells gamla lokaler i Överhörnes (Hörnäsvägen 103, 894 40 Örnsköldsvik) mellan 11-15 nu på lördag den 3:e december! Ta gärna med en vän och tipsa dina bekanta! Vi bjuder på glögg och pepparkakor!

Kommentera

01 Jun Bröllopsplanering del 1 – Var börjar man?

147b6469f2611e75d3ae3b539af6ef6e6077cfb99ce0532e71a7d95340a08afd

Nu är det snart ett år sedan vi slog till och gifte oss och jag tänkte att jag skulle summera ihop lite kring den dagen och planeringen runt ett bröllop (mina egna erfarenheter) här på bloggen också. Sommaren och andra människors bröllop sätter lätt igång tankarna hos sig själv och under vinterns gång har både nära och bekanta hört av sig till mig för tips och råd samt funderingar kring hur vi löste vissa saker på vårt bröllop.

Så varför inte summera ihop det jag lärt mig här i en liten miniserie så att fler kan ta del av det. Jag är absolut ingen bröllopsexpert och kommer aldrig att bli, men när man går igenom allt själv så märker man snabbt vad som är viktigt att fokusera på och inte och det är inte så lätt att veta på förhand. Jag hade turen att ha många vänner som gift sig före mig som gav goda råd, men det kanske inte alla har.

Var börjar man?

Det svåraste är nog att veta var man ska börja sin planering och hur tidigt man ska börja planera. Jag hade hört att ett år innan var lagom, men tyckte att detta lät överdrivet och tänkte att våra 6-7 månader inte skulle vara några större problem för att få ihop det. Men i efterhand hade jag nog gärna sett att vi haft lite mer tid på oss, för saker tar mer tid än man tror och det dyker hela tiden upp nya saker att ta ställning till.

Jag tror att min första tanke var gästlistan och att få ut inbjudningar så snart som möjligt för att alla skulle kunna få chansen att komma. Det jag dock märkte på vägen dit att vi borde ha prioriterat var att boka vigsellokal, festlokal samt vigselförrättare (om man vill ha en särskild sådan) för det är saker som försvinner fortare än kvickt. De som vill komma, kommer att komma oavsett när inbjudan skickas ut och det är ju faktiskt dessa ni vill dela er dag med.

Eftersom att vi hade ett fast datum för vårt bröllop (vår förlovningsdag) som vi inte ville behöva ändra på så blev vi lite låsta i vår planering när det visade sig att vår förstahandskyrka inte var tillgänglig den tid vi önskade. Alternativen som kvarstod var att ta en annan tid (vilket skulle förstöra hela upplägget av dagen) eller att byta kyrka. Vi valde det senare och tog en kyrka närmre festlokalen, men som tyvärr bara jag hade anknytning till. 

Storleken och valet av festlokal beror ju mycket på vilket tema man tänkt sig för dagen samt hur många gäster man avsett att bjuda så det är självklart bra att ha ett hum om detta innan den bokas. Vi ville ha ett lite mer ”down to earth”/rustikt/lantligt bröllop och hade redan innan bestämt oss för en loge där vi ville hålla vår fest. Fördelen med vår lokal var att den var STOR och vi därför inte behövde fundera nämnvärt över hur många gäster vi faktiskt bjöd då vi visste att vi skulle få plats oavsett. 

Del 2 kommer om ca 2 veckor och kommer att handla om budget och kostnader.

Kommentera

22 Apr Fotografering

13035580_1264481216912700_1821521737_o

Igår hade jag en fantastisk dag tillsammans med min fina vän och fotograf Carola. Jag och Carola träffades genom testgruppen som jag var med i på 1life för 2 år sedan och sedan dess ses vi lite nu och då för att träna ihop eller bara umgås lite.

Den här gången sågs vi för att föreviga min kula till mage. Och även om jag vet att Carola är sjukt duktig hade jag aldrig vågat hoppats på ett sådant fint resultat som bilden ovan. Själv är jag inte världens bästa modell, jag känner mig varken bekväm framför kameran eller är speciellt duktig på att föra mig ”naturligt”, men tack vare Carola så gick det oväntat smidigt igår.

Om du också är gravid och vill ha fina bilder som minne så tycker jag definitivt att du ska ta kontakt med Carola (förutsatt att du bor i Övik med omnejd). Hon fotar även ”vanliga” porträtt, familjebilder, barn, företag, bröllop osv. Tillsammans med en annan tjej har de även ett koncept som kallas för Style me up där man både blir stylad och fotograferad. Perfekt om man behöver en liten självförtroendeboost eller varför inte som en present till en vän/aktivitet på en möhippa!

Hennes hemsida hittar du här! Tveka inte att höra av dig för konsultation/prisuppgift. (OBS! Det här är absolut inte ett sponsrat inlägg, det här är enbart min egna åsikt och ett tips från hjärtat)

Kommentera

30 Jan Frukost

Jag har aldrig varit en frukostmänniska, är du? Jag har liksom fått tvinga i mig frukost på viktiga dagar under hela mitt liv och övriga dagar har jag helt sonika hoppat över frukost. Men sedan drygt 1,5 år tillbaka har jag gett mig fan på att jag ska äta frukost varje dag (om det inte kör ihop sig helt med tiden) och jag mår faktiskt mycket bättre.

Egentligen är det väl hela rutinen med regelbundna måltider som gör att jag mår bättre för det har inte varit ovanligt att jag har slarvat med andra mål under dagen heller. Men frukost har väl varit bottennappet så att säga. Jag försöker variera min frukost så gott det går, för även om jag numera nästan alltid äter frukost så är det fortfarande inte det godaste målet på dagen. Jag behöver variation för att inte tröttna och skulle omöjligt kunna äta samma sak vecka ut och vecka in.

På helgerna försöker vi alltid lyxa till det lite och vi äter alltid ”långfrukost” minst en dag på helgen. Då blir det ofta melodikrysset tillsammans med amerikanska pannkakor, ägg och bacon, kokt ägg och massor av pålägg eller något annat som tar lite tid och kräver lite mer ansträngning. De frukostarna är de bästa och dem ser till och med jag fram emot.

På vardagarna varierar jag min frukost mellan havregrynsgröt, mackor och fil och flingor. Det behöver ju vara något som går relativt fort och som man står sig bra på fram till förmiddagsfikat på jobbet. Vet jag redan när jag kliver upp att jag har ont om tid så brukar jag sätta på två ägg på spisen och låta dem koka medan jag gör mig i ordning och så äter jag dem när jag kommer till jobbet. Det har också hänt att jag ätit mina mackor i bilen, men jag försöker undvika att stressa i mig frukosten.

Vad brukar du äta till frukost och vad funkar bäst för dig? Ge mig gärna lite tips på hur jag kan variera min frukost mer utan att det tar mer tid. Jag önskar verkligen att jag var en smoothie-människa för det är ju lättsamt att slänga ihop, men jag tycker inte att det är så gott och jag får ofta kämpa i mig en smoothie.

Kommentera

07 Sep Jakten

I dag kan man följa vårt jaktlag hemma i byn (Västansjö) live på Allehanda.se

Jättekul att man får hänga med på avstånd trots att man sitter på jobbet. Själv har jag varit i valet och kvalet om man ska ta jägarexamen för att få vara med där ute i skogen, men än har det inte blivit av. Kanske får bli en 30-årspresent till mig själv.

Egentligen vet jag inte om jag skulle klara av att skjuta på en älg om jag väl fick chansen, men just möjligheten att få vara ute i skogen och sitta på pass är något jag mer än gärna gör! Tills vidare får jag dock hänga med som åskådare i den mån det är möjligt. Tror tyvärr inte att det blir något av den varan i år.

Kommentera

28 Aug Att bevara gnistan

Det finns ett fenomen när det kommer till relationer som jag bara inte kan få någon rätsida på. Något som stör mig och som får mig att vilja bli någon slags ”love-guru” och sprida kärlek över jordklotet så att alla får må bra och vara lyckliga. 

Under hela mitt och M’s förhållande (vi är ändå inne på 8:e året nu) så har vi hört ALLA ”skräckhistorier” och framtida scenarion som alla kommer att resultera i att vi slutar älska och går ifrån varandra. Jag förstår verkligen inte varför så många människor ska vara som olyckskorpar och bara se en mörk framtid i en relation.

Jag försöker förstå och på något sätt tycker jag synd om dessa människor för de kan aldrig ha fått uppleva den relation som jag har till min man. Den kärlek jag upplevt och upplever än idag måste de ha missat eller inte hittat än.

Jag vill absolut inte låta präktig och säga att vi har det bättre än andra. För vi har också toppar och dalar. Det är inte alltid guld och gröna skogar, men jag kan helt ärligt säga att 98% av tiden som vi är tillsammans så har vi det bra, för att inte säga, riktigt bra!

Och hela vårt förhållande så har vi fått höra ”vänta bara tills den där nykärheten lägger sig”, ” vänta bara tills 3-årskrisen kommer”, ”vänta bara tills ni köper hus och ska renovera”, ”vänta bara tills ni gift er och hamnar i slentrian” och ”vänta bara tills ni fått barn”. ”Vänta bara” och ”vänta bara”! Jag är så urbota less på det uttrycket och den framställningen av ett förhållande. Varför kan man inte bara få leva här och nu och vara lycklig över det man har? Är det så jävla illa att vara nöjd över sin tillvaro och sin relation?

Uppenbarligen så har vi någonting som andra stör sig på, något som de kanske saknar och önskar att de hade själva. Kanske är det bara ren avundsjuka. Jag vill i alla fall hoppas det för jag vill inte tro att mänskligheten är så missunnsam och olycksbådande.

Vad är det då som vi har som många andra saknar? Jag tror faktiskt inte att det är så svårt. Det är liksom ingen magisk formel som gör att vi har det bra. Det är inte heller tur och det är inte heller en slump. Vi har det bra på grund av att vi har en sund relation. En relation där vi:

 • Respekterar och stöttar varandra. Istället för att känna avundsjuka och missunnsamhet mot den andre när den ska iväg och göra något roligt på egen hand så är vi glad för varandras skull. Vi ser det t ex som en självklarhet att skjutsa och hämta varandra om den andra varit ut med vänner.
 • Vi ger varandra utrymme. Utrymme att ha egentid, väntid, jobbtid eller vad man nu kan tänkas behöva för tid. 
 • Vi delar lika på bördorna hemmavid. Det är ingen av oss som älskar hushållssysslor och vi är båda lika trötta när vi kommer hem efter en lång dag på jobbet. Istället för att bråka om vem som ska göra vad så tar vi istället egna initiativ till att underlätta och se till att vi båda kan ta det lugnt och slappna av med gott samvete på kvällen. Ställer jag mig och lagar mat så tar M ut Shiro på en promenad. Slänger jag in en tvätt så går M ut med soporna osv. Inget tjafs, inget bråk. Vi bara gör. Ge och ta. 
 • Vi pussas varje dag och går ALDRIG och lägger oss osams. Är det något som gnager reder vi ut det innan vi lägger oss för annars är bara nästa dag förstörd med. Och vi ger varandra närhet även om tiden är knapp eller orken har sinat. Att hålla om varandra en stund innan man somnar orkar alla och närhet är den viktigaste ingrediensen för ett lyckligt förhållande. Det är till och med bevisat!
 • Vi anstränger oss för varandra för att vi tycker om att se den andra lycklig. Jag kanske inte älskar allt M drar igång och jag kanske hellre hade stannat hemma i soffan den där kvällen som hans gammelmormors faster (?) fyllde 78 år, men jag vet att det är viktigt för honom och jag följer med utan protest eller sura miner. Precis på samma sätt som att han, utan protester, följer med mig ut på en långpromenad en kall vintereftermiddag fast han egentligen inte kan tänka sig något tråkigare än att gå långsamt efter en trist väg.

Allt handlar om att ge och ta, visa respekt och uppskattning. Att aldrig ta varandra för givet och alltid förankra sina beslut hos den andre oavsett om man vet att det inte är någon fara. Men för att visa för varandra att man respekterar den andre och månar om dennes åsikter. Vi ger varandra goda råd, men vi ber också om goda råd. För ingen av oss är perfekt, men tillsammans är vi oslagbara!
 

Kommentera

27 Aug Att spara klokt

Jag har funderat mycket på det här med sparande och att spara långsiktigt och hållbart i och med min lilla sanering. Vad är egentligen rimligt och spara och hur mycket är det hållbart att spara i längden.

Jag har försökt läsa på lite och se vad som faktiskt är rimligt i förhållande till inkomst och kommit fram till detta:

Pensionssparande: 4 % av bruttolön
Buffertsparande: 10 % av nettolön

I genomsnitt brukar man säga att man vill ha ca 80 % av sin lön i pension. Om man sparar ca 4 % av sin bruttolön genom hela arbetslivet så hamnar du där. Har du redan ett stort sparande på annat håll kan du klara dig med ett mindre sparande, men mellan 3-5 % är en bra tumregel.

Grunden till en ekonomisk frihet är att spara i genomsnitt 10 % av din lön varje månad, eller rättare sagt, betala till dig själv. Varje månad betalar man räkningar och andra nödvändiga utgifter, att spara är att betala tillbaka till sig själv och belöna sig för allt hårt arbete man lagt ner.

Oavsett hur mycket du tjänar så har i princip alla människor noll kronor kvar på kontot i slutet av månaden, man lever helt enkelt efter sina resurser och desto mer pengar som finns desto, mer pengar spenderar man. Därför ska man alltid lägga undan sparpengarna direkt varje månad för att säkerställa att pengarna faktiskt sparas. Tänker du att du ska spara de pengar som blir över varje månad så blir sparandet alltid väldigt magert. Dessutom är det roligare att veta att de pengar du har kvar på ditt konto är fria att spendera på vad du vill!

Alla kan lägga undan 10 % av sin inkomst oavsett om du arbetar eller exempelvis är student. Det handlar bara om att lära sig att leva efter sina tillgångar. Om det känns tråkigt att spara så får man försöka tänka på fördelarna av det och se att man genom sitt sparande kommer att:

 • Få en ekonomisk frihet. Du kommer kunna följa dina impulser bättre och kunna unna dig det lilla extra i vardagen när det verkligen behövs!
 • Du kan gå i pension tidigare om du är duktig och sparar dina pengar under en längre period.
 • Du kan få en pension med guldkant och faktiskt ha råd att göra de saker som du tänker att du ska ha tid med när du är pensionär.
 • Du har alltid pengar redo om det skulle inträffa något oväntat. Blir du av med jobbet eller på något annat sätt förlorar en stor del av din inkomst kan det vara skönt med en buffert till de lite tuffare tiderna.

Sparar du tillräckligt mycket i månaden? Jag kan erkänna att jag ligger en bit ifrån dessa siffror, men med hjälp av min lilla ekonomiska sanering så tänker jag ge mig tusan på att klara det. Jag vill investera i mig själv och ge mig själv en tryggare framtid! Jag vill inte behöva oroa mig för pengar och det gör jag enklast genom att spara bättre! 

Kommentera

15 Apr Kompisannons

Illustration Inslee

Jag läser Blondinbellas blogg regelbundet. Jag tycker att hon är en härlig energispridare och duktig entreprenör. Hon är också duktig på att peppa och motivera andra, speciellt unga tjejer vilket jag tycker är beundransvärt.

I går skrev hon ett inlägg om hur svårt det är att hitta vänner i vuxen ålder och fick så mycket respons på det att hon idag öppnat en ”vän-annons” på sin blogg. Jag tycker att det var ett jätteroligt initiativ för jag tror att det är precis som hon skriver, många som har svårt att finna nya vänner i vuxen ålder. Och varför då inte annonsera efter en. Kan man par-dejta över nätet så kan man väl även vän-dejta över nätet.

Jag har själv ganska många vänner och har inte direkt känt något behov av nya i dagsläget, men någon gång i livet kommer säkert perioder där vi alla önskar att man hade en vän i samma situation, t ex när man är föräldraledig eller sjukskriven. Själv så är jag just nu extra glad för mina vänner som också har hund eftersom att det innebär att jag kan förena nytta med nöje när jag vill träna med Shiro.

Jag har suttit en stund och läst i Blondinbellas annons-inlägg nu och det är så roligt att läsa allas ”vän-annonser”. Det finns en hel del människor där som jag känner att ”ah, den personen skulle jag säkert tycka om”, det trixiga är väl att man inte alltid bor på samma ort. Det fick mig också att fundera på vad jag skulle skriva om jag själv gjorde en annons och jag tror att det skulle bli något så här:

God och glad norrlänning på snart 30 år. Bor tillsammans med fästman, hund och katter i en gammal skola i en liten by på landet. Tycker om att pyssla, träna, dricka vin och umgås med vänner. Är en tant i miniformat och älskar att vara ute i skog och mark! Djur är en stor passion och hade jag haft möjlighet så hade jag nog haft en hel farm, tyvärr har jag dock en släng av fågelfobi så min dröm om egna höns står just nu på paus. Gillar att utmana mig själv och testa nya saker!

Känner du igen dig om att det är svårt att finna nya vänner i vuxen ålder? Hur hade din vän-annons sett ut om du skrivit en?

Kommentera

23 Mar Sortera plast

Jag har fått med mig hemifrån att källsorterar är något som man gör. För mig har det alltid varit naturligt att sortera mjölkförpackningar, metallburkar och glas. Och självklart pantar man PET-flaskor och aluminiumburkar. Det är något som jag alltid trott att alla gör, men ju äldre jag blivit desto tydligare har det blivit att det tyvärr inte ser ut så i alla familjer.

Jag försöker tänka på miljön och minska min påverkan på den i den mån jag kan. Det är inte alltid lätt och även jag blir lat ibland. Men sedan vi flyttade till huset så tycker jag att möjligheterna till källsortering har ökat, främst för att vi har mer plats att förvara vår återvinning på. Och det som förvånat mig mest när vi började bli mer noggranna med vår källsortering är plasten.

Förstår ni hur mycket plast vi förbrukar i ett hushåll dagligen? Det är sådana sjuka mängder att jag blir mörkrädd. Det är plast kring i princip allt. Paprikan, köttfärsen, fetaosten, ja allt! Och jag tror också att detta är just det de allra flesta är sämst på att sortera. För sedan vi började sortera plast på riktigt så har våra sopor minskat något kopiöst. Och då tänker jag inte främst på vikten utan på mängden.

För ser man till att spara pengar på att minska sina hushållssopor så är plasten kanske inte det du tjänar mest på, men jag tror dock att miljön blir väldigt glad av det. Dessutom minskar antalet gånger du behöver dra ut din soptunna. Vi har soptömning varannan vecka och vi har den minsta soptunnan som rymmer 190 liter, men vi drar ut vårt sopkärl ungefär varannan månad dvs var 4:e sophämtningsgång.

Det vi slänger mest är tyvärr matavfall. Helst av allt hade jag önskat mig en kompost eller ännu hellre ett gäng höns som kunde ta tillvara på den mat vi slänger. Men en vacker dag blir kanske även den drömmen sann. Jag ska bara övervinna min fågelfobi först!

Om du går efter kostnadstabellen hos Miva och sopmängden/person från sopor.nu så kan du spara runt 2 500 kr/år och familj om ni i dagsläget sopsorterar lika mycket som snittbefolkningen, men istället börjar sortera det mesta förutom mat. Sorterar ni inte alls så kan ni spara närmare 4 400 kr på att börja återvinna. Dessutom gör ni något gott för miljön!

Om du känner för att inspireras lite extra kring sopsortering så kan du läsa den här artikeln från Härligt hemma där familjen Mårtensson/Berezecki pratar om zero waste och hur lite sopor de gör av med. 

Kommentera

23 Jan Fettisdagen

Som ni vet vid det här laget så är jag ett stort fan av semlor! Fettisdagen är därför en ganska viktig dag för mig och det gäller ju att hålla koll på när den är. Det är dock inte det lättaste har jag märkt. Undersökte nämligen saken lite närmare häromdagen och blev om något mer förvirrad än jag var tidigare. Lite kortfattat är det nämligen så att:

 • Fettisdagen infaller enligt kristen tradition tisdagen efter fastlagssöndagen. Den kan infalla som tidigast den 3 februari och som senast den 9 mars.
 • Fastlagssöndagen infaller 50 dagar innan påsk. Och måndagen mellan fastlagssöndagen och fettisdagen kallas blå måndagen.
 • Den kristna påskens tidpunkt är kopplad till den judiska påsken.
 • Den judiska påsken är en fast dag och infaller den 15:e Nisan i den judiska kalendern.
 • Men eftersom att den judiska kalendern är en modifierad månkalender så infaller den judiska påsken ändå vid olika tillfällen.
 • Därför kan man säga att påskdagen infaller den första söndagen efter den ecklesiastika fullmånen som infaller på eller efter den 21 mars.

Enkelt va?! Man kan alltså räkna ut när fettisdagen infaller i år genom att gå efter fullmånen så här:

 • Första fullmånen efter den 21 mars infaller i år lördag den 4:e april.
 • Det betyder att påskdagen redan är dagen därpå, det vill säga den 5:e april.
 • Fastlagssöndagen är då 50 dagar innan, det vill säga den 15:e februari.
 • Måndag den 16:e februari är den blå måndagen
 • Och tisdag den 17:e februari är fettisdagen!

Lätt som ett plätt! Eller så kollar man bara en kalender ;)

Kuriosa: Dagen efter fettisdagen kallas Askonsdagen och är den första dagen i fastetiden (fastan pågår i 40 dagar innan påsk).

Jag hoppas att jag bringat lite klarhet i mysteriet över när fettisdagen infaller. Det är ju ett sådant där nödvändigt vetande! I alla fall om man är en semle-älskare som jag!

Kommentera

17 Nov Naglar

Måste bara slå ett slag för min fantastiska nagelteknolog Catja på Salong C You. Hon har gjort mina naglar regelbundet i snart ett års tid och jag är alltid så nöjd när jag kommer därifrån. Och det bästa av allt är att hon har humana priser så att normalt folk som jag också kan unna sig att ha fina naglar jämt.

Hon har sin salong i Ullånger vilket inte gör mig så mycket då jag ofta åker neröver i jobbärenden, men för er som bor i stan (Övik) så kan jag gladeligen meddela att hon nu även sitter hos Bjästa Hårstudio med jämna mellanrum.

Till veckan blir det återbesök igen eftersom att vi åker på konferens nästa helg, och då vill man självklart vara fin. Men jag måste erkänna att denna gång känns det extra tungt att skiljas från mina nuvarande naglar.

20131115-205905.jpg

Nuvarande naglar: Diamonds

20131115-210019.jpg

20130603-201734.jpg

20130210-142303.jpg

Kommentera

13 Jun Mamma

Idag efter jobbet rullar jag söderut mot kära mor med familj. Blir dock inte långvarig utan åker hem redan i morgon förmiddag. Men det ska vilket som bli mysigt att få ses lite.

Jobbar på banken idag och med TW imorgon. Sedan blir det helg och semester. 1 veckas semester får jag denna sommar, men förhoppningsvis blir det någon extra vecka strax innan skolan börjar också. Sedan ska vi ju ut och resa en del i höst så speciellt synd om mig är det inte.

20130613-135244.jpg

Igår fick jag ett nytt paket från Reddville. Vad jag fick i förra paketet kan ni läsa om här. Det här paketet innehöll Absolut torr i två olika format samt tamponger i vanlig ordning och en fin påse att transportera allt i. Själv har jag aldrig testat Absolut torr, men det kanske är dags nu. Man vill ju gärna hålla sig fräsch i sommar!

Kommentera

17 Maj Morsdag

Morsdag närmar sig med stormsteg och ibland är det inte så lätt att komma på en bra present. Självklart vill man skämma bort kära mor som är så fantastisk. Som tur är har vi på Tupperware massvis med fina produkter som definitivt blir uppskattat bland alla underbara mammor där ute.

Har du svårt att komma på vad du ska skämma bort din mor med så hör av dig till mig innan söndag så hjälps vi åt att hitta något passande. Ordern lägger jag kl. 21.00 på söndag för leverans innan morsdag.

Du når mig på teamhighcoast@sofieberglund.se eller på Facebook.

Kommentera