02 feb Kapselgarderob

Bild lånad härifrån

Ett av mina mål för 2018 var att fortsätta på det goda ekonomispåret och samtidigt utveckla till det bättre i och med bättre investeringar och mer sparande. Ett annat av mina mål var ordning och reda, där tänkte jag främst på att få ordning på våra förvaringsutrymmen men också att fortsätta rensa och sortera. En förlängning av dessa två mål är en kapselgarderob, något jag funderat på och haft i baktanken under snart ett års tid.

En kapselgarderob bygger egentligen på två saker, att banta ner sin garderob och att göra bättre och mer genomtänkta klädinköp. Jag ser det också som ett sätt att tänka mer hållbart och att underlätta för mig själv vid val av kläder. Jag är som bekant ingen fashionista och mitt intresse för kläder är högst begränsat. Med det sagt inte menat att jag inte vill se bra ut och vara snyggt klädd. För det vill jag gärna, jag har bara svårt att få till det eftersom att mitt intresse brister och jag inte orkar sätta mig in i vad jag egentligen passar i och därmed köper ogenomtänka plagg som används sällan eller inte alls.

Ska jag vara helt ärlig så är min garderob i dagläget både för stor och för liten. För stor i det avseendet att jag har mycket kläder nedpackade som jag aldrig mer kommer att använda (dags att göra sig av med!) och för liten i det avseendet att de plagg jag faktiskt tycker om är alldeles för få. Jag känner inte ett behov av att skapa en kapselgarderob för att börja köpa mindre kläder (som de allra flesta har som mål för en kapselgarderob), för antalet klädinköp de senaste 3 åren har varit ytterst begränsade och endast bestått av det allra nödvändigaste. Det senaste året har jag försökt tänka till när jag köper nya plagg för att ersätta gamla utslitna. Jag har försökt hålla mig till basplagg och kläder som är lätta att matcha med andra och det tror jag är en bra början på min kapselgarderob.

En kapselgarderob kan en välja att lägga upp på olika sätt:

 • Skapa en garderob (kapsel) för varje säsong med ett begränsat antal plagg i varje (mellan 30-40 verkar vara rekommenderat)
  • Tanken är att garderoben packas ner och byts ut var tredje månad och att varje garderob följer den aktuella årstiden
 • Skapa en flytande garderob som inte är lika strikt som den säsongsbaserade (här verkar ca 50 plagg vara normalt)
  • Här kan du låna plagg mellan kapslarna och byta garderob vid eget tycke och smak istället för exakt var tredje månad

Själv tilltalas jag mer av den flytande garderoben, men med inslag av den säsongsbaserade. Vi bor trots allt i ett land med kraftigt skiftande klimat så det känns nödvändigt att byta ut kläder efter säsong, men kanske inte så strikt som efter fyra årstider och var tredje månad. Jag tänker mig en bra basgarderob med vissa grundfunktioner där jag adderar olika typer av plagg beroende på säsong. Jag tänker nog inte låsa mig på ett fast antal plagg, men siktar på att inte ha mer än 50 plagg i min bas och inte mer än 10 plagg som är säsongsknutna. Antalet plagg inkluderar även skor, ytterkläder och accessoarer i textil.

Här och här kan du läsa om hur en kan tänka när en bygger upp sin kapselgarderob. Tips jag tar till mig och utgår ifrån när jag ska skapa min egen. Jag kommer inte stressa fram min garderob utan ta den pö om pö, fylla på och byta ut tills jag känner att jag har en garderob som funkar med mitt liv. Det kan ju vara så att en tror att en behöver en viss typ av plagg, men när en sedan rannsakar sig själv och ser vad en faktiskt använder och inte måste tänka om. Jag tänker att de första stegen blir att:

 • Hämta klädinspo från Pinterest och andra inspirationssajter för att komma fram till vilken/vilka stilar jag gillar.
 • Skriva ner vilken typ av plagg jag vill ha i min garderob samt antal av varje.
 • Inventera! Prova alla kläder i min garderob och rensa i högar ”älskar”, ”okej”, ”bort”.
 • Utifrån min tidigare lista bocka av de plagg jag redan har samt att sätta prioriteringsordning på de plagg jag behöver köpa.

Jag tror att detta är en bra start för att se vad jag faktiskt har och vilken typ av plagg jag gillar att klä mig i. Det är också ett bra sätt för att få en överblick på det jag vill köpa. Jag kanske har en kofta som jag tycker är ”okej” och kan tänka mig att behålla tills jag hittar en kofta jag ”älskar”. Därmed blir en kofta inte prio ett på inköpslistan. Målet ska vara att jag ÄLSKAR alla plagg i min garderob och att jag känner mig trygg och snygg i det jag klär mig i. Jag kommer hellre köpa få, men dyrare plagg för att få en hög kvalitet på min garderob. Plagg som håller längre är bättre för miljön och har dessutom ett bättre andrahandsvärde än vad kläder från budget-kedjorna har. Billigare plagg blir ofta noppriga och tappar formen, något jag inte har råd med i min nedbantade garderob där kläderna kommer användas mer regelbundet.

Fortsättning om kapselgarderoben följer. Har du några tankar kring din garderob? Har du en strategi eller handlar du mer på impuls och vad du gillar för stunden?

Kommentera

06 sep Tidsplanering & hurtis

I och med mitt nya jobb och mitt befintliga så kommer det att bli extra viktigt för mig att planera min tid på ett bra sätt i höst. Det är dessutom den tuffaste perioden på året för min egen del då jag har lätt för att bli november-deppig typ. Jag vet alltså redan nu att det kommer att bli tufft och jag står ödmjuk inför uppgiften. Jag försöker därför att vara smart redan nu och ”skapa ett försprång på mig själv” eller vad jag ska kalla det. Ett hållbart system för det vardagliga livet med allt det innebär. 

Redan i sommar så började jag (av flera andra anledningar) att planera upp hemmets sysslor mer noggrant. I vanliga fall så städar vi mest efter behov hemma, dvs när en märker att badrummet behöver sig en omgång så får den det och ibland, mer eller mindre regelbundet, så får sig hela nedervåningen eller hela övervåningen sig en genomkörare. Det funkar ju fint när en går hemma med barn/inte har så mycket i övrigt och därför har ork och energi att ta tag i saker relativt fort.

Jag vet dock med mig att när vi båda jobbar och har diverse aktiviteter på fritiden så blir det lätt att städningen prioriteras ned och när en väl tar tag i den så känns den nästintill övermäktig. Och jag HATAR den känslan av att behöva använda en hel ledig lördag/söndag till att få rätsida på hemmet igen. Det känns så slöseri med den familjetid vi kunnat haft istället. Så även fast M är hemma nu i höst och roddar ”vardagsstädningen” på ett exemplariskt sätt (plocka i/ur diskmaskinen, plocka undan leksaker/högar/tvätt, torka av ytor som används dagligen, hålla rent i kylskåpet, lagar mat osv) så ville jag redan nu få in en bra rutin på allt det andra innan han börjar jobba i januari och det blir ett ännu större vardagspussel att få ihop.

Jag har börjat med något som heter Bullet Journal (klicka på länken för att se lite vad det innebär). Och eftersom att den är anpassningsbar efter mitt eget liv så har jag bland mycket annat lagt upp ett ”städschema” där. Dvs en liten grundordning när det kommer till städning. Jag har egentligen satt mig ner och bestämt med mig själv hur ofta jag tycker att det är rimligt att städa vissa saker. Typ renbädda varannan vecka, städa badrummet varje vecka, dammtorka en gång i månaden osv. Sedan har jag helt enkelt bestämt mig för att vissa saker gör jag udda veckor, andra jämna osv för att fördela ut det jämt. Inför varje ny vecka så planerar jag in vilka dagar jag/vi ska städa varje grej och så tar jag 15 minuter varje dag och hugger tag i det som står på dagens lista.

Nedersta bilden här ovan visar min ”habit-tracker”, dvs en daglig checklista med mig själv. Detta är alltså saker jag gärna vill hinna med jämna mellanrum och det är ett bra sätt för mig att få översikt och kunna sätta lite press på mig själv när jag inte riktigt når mitt mål. Målet är alltså inte att bocka för allt varje dag, men jag tycker att det är viktigt att se tydligt när jag senast hade en sockerfri-dag eller liknande för att kunna hitta en balans som känns rimlig.

Exempelvis kunde jag se i fredags (1 september) att det var alldeles för länge sedan jag tränade och när jag beklagade mig kring det inför maken så sa han helt sonika ”men åk och spring då”. Min första tanke var ”nej, det är ju fredagkväll”, men lika fort tänkte jag ”ja, såklart, det är ju faktiskt så enkelt”. Jag vet ju att jag mår bra av träning och då finns det väl egentligen inget bättre sätt att börja helgen än med en energiboost! Så jag och Bjästamon tog oss en fredagsdejt och känslan efteråt var oslagbar.

Summa summarum. Jag ska göra mitt bästa för att min höst/vinter ska innehålla god struktur, tid för återhämtning, energipåfyllning och familjetid. Till förmån för detta kommer jag tyvärr prioritera bort vän-tid, festligheter och energitjuvar. Efter nyår ser förhoppningsvis min livssituation annorlunda ut och jag kan börja plocka tillbaka en del av det jag nu kommer att prioritera bort (inte energitjuvarna då). Så redan nu ber jag om ursäkt för att jag säkert kommer att upplevas som en trist prick, men det är helt enkelt för att jag ska orka med vardagen. Fråga gärna om jag vill hänga med på saker, men bli inte besviken om jag tackar nej. I love you ändå så att säga.

Kommentera

21 jun Att vara en landsbyggare

Älskar ordet Landsbyggare. Alltså en person som gör någon slags insats för landsbygden. Kanske som företagare, föreningsaktiv eller bara en inspiratör för landsbygden i stort. Jag är en landsbyggare och det är coolt.

Igår var jag på landsbyggaredagen (som representant för vår fiberförening) tillsammans med min vapendragare L. Väl på plats mötte jag många andra, både kända och okända, landsbyggare och tillsammans med dem hade vi en trevlig dag med inspirerande föreläsningar, peppande coachpass och god mat. Det är otroligt kul att nätverka runt och träffa andra häftiga landsbyggare som på sitt eget sätt ser till att vi har en levande landsbygd.

Som grädde på moset så fick jag även träffa Jonna Jinton. Hon satt vid vårt bord under middagen och det var så kul att äntligen få träffa henne på riktigt. Jag har ju följt hennes blogg (som många andra) i 6 års tid nu och på något konstigt sätt känns det som att man känner henne trots att vi aldrig har setts. Stackars Jonna egentligen. Gissar på att hon ofta stöter på folk som tror sig vara vän med henne men som hon inte har någon aning om vem det är. Otroligt kul att äntligen få träffa henne i alla fall och hon var precis sådär söt, ödmjuk och jordnära som hon utger sig att vara på bloggen.

Kommentera

15 mar Jobb och ekonomi

IMG_3041

Veckorna går så himla fort nu för tiden. Snart är det inte länge kvar innan jag börjar arbeta igen, men som tur är så har jag faktiskt ingen ångest över det. Ska bli ganska trevligt att komma in i lite rutiner igen även om jag trivs som fisken hemma. Det enda jag inte ser fram emot är alla tidiga mornar, men fördelen är iaf att jag börjar jobba på den ljusa delen av året.

Igår var vi duktiga och vuxna och var på banken för att förhandla om våra lån. Ett litet möte och helt plötsligt så kan vi amortera mer på huset samtidigt som vi sparar 1 000 kr extra i månaden utan att öka våra utgifter. En ganska skön känsla! Vi har som jag nämt tidigare tagit tag i vår ekonomi och sett över alla utgifter rejält det här året och många bäckar små må vara ett förlegat uttryck, men stämmer otroligt bra. Vi har inte bara förhandlat om lån utan även sett över våra försäkringar, bytt elavtal, sagt upp onödiga abonnemang och strukturerat upp vår mathandling. Små saker som sparar oss flera flera tusen kronor per år. SÅ SKÖNT!

Kommentera

31 jan Smpl-utmaningarna

keepismpl_retina

Jag fick en fråga tidigare om hur det här med Smpl-utmaningarna funkar och om en måste ha Facebook för att delta. Så jag tänkte att jag skulle dela med mig av dem här. En behöver inte ha FB för att delta, utan en går bara in här och registrerar sig så får en uppgifter via mailen varje dag. Nu har dock utmaningen pågått i 22 dagar av 30 och en får inte några utmaningar retroaktivt. Därför tänkte jag att jag kunde lista upp dem här istället så en kan hänga med och göra i sin egen takt om en skulle vilja.

Tanken är alltså att en får en utmaning varje dag som en ska göra för att uppnå bättre ordning och reda i hemmet. Tanken är att en ska göra en utmaning per dag just för att det inte ska kännas så betungande eller överväldigande. Tanken är god och funkar i det stora hela, men för mig har det varit svårt att göra vissa saker då jag ibland varit borta större delen av en dag eller på helgen då vi alla är lediga tillsammans och vill passa på att göra roliga saker istället. Därför har jag vissa dagar gjort fler uppgifter för att hinna med. Men en gör helt enkelt vad som passar en bäst. Huvudsaken är ju trots allt att det blir gjort!

Listan ser just nu ut så här (klicka här för att se filmen till varje uppgift och för att se de nya utmaningarna som kommer):

 • Dag 1: Rensa bort 1 eller 2 saker som du irriterar dig på
 • Dag 2: Ta dig an 3 kartonger i förrådet och rensa bort de du inte tittat i på några år (eller så många du orkar)
 • Dag 3: Identifiera en eller två saker som är ett minne, arv eller gåva och gör dig av med det. Har du svårt att skiljas från en sak så ta ett foto av det och sätt in i ett album så kan du sedan titta på bilden istället och minnas.
 • Dag 4: Beröm dig själv eller någon annan som gjort något bra. T ex ställt skorna i skohyllan, hängt upp jackan eller lagt smutstvätt i tvättkorgen
 • Dag 5: Skriv ner vad du vill tillbringa din tid på. Vad gör dig glad, ger dig energi eller vad vill du prioritera? Skriv ner 2-3 saker.
 • Dag 6: Sätt ett mål för den här utmaningen. Hur många uppgifter ska du hinna med?
 • Dag 7: Rensa hyllan i valfritt skåp
 • Dag 8: Skapa en plats för saker som ”flyter omkring” i hemmet
 • Dag 9: Ta dig an källsorteringen och skapa en ordning som passar i just ditt hem
 • Dag 10: Gå igenom skorna i skohyllan och rensa bort de du inte använder just nu. Glöm inte att rengöra dem innan du ställer undan dem.
 • Dag 11: Skapa en plats i hallen för alla småprylar t ex nycklar, kreditkort och mynt
 • Dag 12: Börja med en ny vana. Sortera din post direkt när du kommer hem och släng det som inte är intressant
 • Dag 13: Skapa regler för vad som är tillåtet i köket. Plocka bort de saker som inte ska vara där såsom verktyg eller leksaker
 • Dag 14: Samla ihop alla ljus och ljusstumpar till samma ställe
 • Dag 15: Gå igenom kylskåpet och gör dig av med sådant som inte längre går att äta eller som är gammalt
 • Dag 16: Rensa bort halvtomma behållare i badrummet och släng de produkter som gått ut
 • Dag 17: Gå igenom dina handdukar och/eller lakan och släng de som är urtvättade eller trasiga
 • Dag 18: Samla alla presentpapper på ett och samma ställe. En papperskorg eller liknande är ett bra ställe
 • Dag 19: Rensa bort 3 plagg som inte är aktuella, t ex mammakläder, partykläder eller fel storlek
 • Dag 20: Rensa en låda i klädkammaren/garderoben
 • Dag 21: Ta en titt i sladdlådan och gör dig av med 1-2 sladdar som du inte vet var de går till
 • Dag 22: Samla ihop allt löst du har i tvättstugan och lägg i en heltäckande låda. Häll ihop halvtomma behållare så gott det går

De dagar jag markerat med rosa har jag själv gjort. De som fortfarande är svarta är saker jag har kvar att göra. Ligger ändå hyfsat till kan jag tycka.

Kommentera

22 jan Vecka 3

Då var det dags att göra veckouppföljning igen. Så här såg ”att göra”-listan ut:

 • Gör de Smpl uppgifter du missat och fortsätt med de nya som kommer
 • Sätt upp gardiner på nedervåningen (kvar från föregående vecka)
 • Städa tvättstugan, vik och bär upp ren tvätt
 • Börja röja på övervåningen för att förbereda för renovering av Ms kontor
 • Åka med återvinningen (kvar från föregående vecka)

Och den roliga listan såg ut såhär:

 • Hundpromenad med Dockstahundarna
 • Barnvakt åt goda vänners ögonstenar
 • Mammaträff x 2
 • Date-night med min kära make

Jag har gjort alla nya Smpl-uppgifter, men ligger fortfarande efter med någon från tidigare vecka. Är dock på god väg så borde inte vara några problem att komma ikapp kommande vecka. På gardinfronten är jag halvklar. Jag har fått upp gardiner i hälften av rummen, men avsiktligt väntat med resterande då jag eventuellt ska låna några ”nya” gardiner av en kompis imorgon. Bra tips föresten! Om en inte har råd/vill köpa nya gardiner, men är less på dem en har så kan en bytlåna med en vän. Win-win för båda.

På roliga listan hanns allt med. Fast date night med maken fick bli här hemma istället för på lokal då vår barnvakt blev sjuk. Det gör egentligen inte så mycket då det inte var tid ifrån Harry som var det viktigaste utan tid med varandra. Och el kiddo gör ju kväll redan kl 19 så vi fick mycket egentid ändå.

fullsizeoutput_1395

Lyxade till det med plankstek till middag

Den ekonomiska veckan såg ut såhär:

Veckans totala utgifter: 1 423 kr
Varav räkningar: 0 kr
Varav matinköp: 1 323 kr
Övriga utgifter: 100 kr

En bra vecka tycker jag då vi ändå ätit på O’learys och lyxat till det med oxfilé på planksteken. Tycker inte att matkostnaderna drog iväg allt för mycket med tanke på vad vi åt och i övrigt har vi knappt spenderat några pengar alls. Om jag ska vara helt ärlig så gick vi egentligen ”plus” den här veckan. Barnbidraget + att jag skickat in gamla sedlar till riksbanken som trillade in på kontot gjorde att saldot slutade på mer än det började på.

Träningen har gått sämre. Det har i princip bara blivit promenader med hunden och även om det alltid är något så vet jag att jag kan bättre. Det är svårt att vara bäst på allt så jag tänker inte gräma mig allt för mycket utan satsar istället på att ta nya tag till veckan istället.

Hur går det med dina nyårslöften?

Kommentera

17 jan Vecka 2

fullsizeoutput_1387

Från lördagens myskväll med maken

Dags för veckouppföljning på nyårslöftena igen. Lite försenat, men bättre sent än aldrig!

 • Gör Smpl utmaningar varje dag
 • Byt gardiner i vardagsrum, kök, tvättstuga, hall och badrum (dvs där jag har julgardiner)
 • Plocka bort alla juliga saker
 • Byt ut adventsstakar och stjärnor till vanliga fönsterlampor
 • Kasta ut granen (helst utan julpyntet på, haha)
 • Åka med återvinningen (har 4 sopsäckar med julklappspapper/kartonger/plast sedan julafton ståendes i tvättstugan)

Och på den roliga listan ser det ut såhär!

 • Träning med Carola på måndag
 • Hundpromenad med Dockstahundarna
 • Klippning och färgning av håret hos bästa Lina på Salongen för dig
 • Pysseldag hos Bea på söndag

Som ni ser kom jag inte riktigt hela vägen. Jag skyller på lite allt möjligt som det plötsliga snöovädret med sin snöskottning och gott kaffe hos föräldralediga vänner som minimerade tiden hemma och därmed gjorde att jag valde att prioritera bort lite på min lista.

Jag har gjort ungefär hälften av Smpl utmaningarna hittills så helt borta är jag inte. Jag har dessutom plockat ner alla julgardiner, jag har bara inte satt upp de nya gardinerna än. Våra fönster ekar med andra ord tomma och med facit i hand så har det ökade ljusinsläppet faktiskt fått hoppet om en ljusare årstid att återvända. Återvinningen ska jag ta med mig imorgon när jag åker till stan för då kan jag slänga den på Må där de har större ”hål” att slänga soporna i vilket underlättar.

På ekonomifronten såg det ut såhär (inte så upplyftande siffror tyvärr):

Veckans totala utgifter: 3 820 kr
Varav räkningar: 400 kr
Varav matinköp: 780 kr
Övriga utgifter: 2 640 kr

Posten övriga utgifter drog iväg rejält då både jag och M var och klippte oss (jag färgade dessutom håret och köpte en färgbomb), total kostnad 2 389 kr. Att matkostnaden drog iväg mer än förra veckan berodde på att M var utan matlåda 2 dagar och att vi båda åt på Sibylla en dag. Onödigt, men ibland blir det så för att livspusslet ska gå ihop. Borde inte vara några problem att klå föregående vecka denna vecka när det kommer till utgifter. Jag är i alla fall taggad för att lyckas bättre denna gång!

Träningen gick hyfsat. Två riktiga träningspass fick jag ihop varav ett hemma och ett på gymmet. Mellan dessa så kom självklart de dagliga promenaderna med hunden som hjälper till att underhålla grundformen.

Vecka 3 – Att göra-lista ser ut som följer:

 • Gör de Smpl uppgifter du missat och fortsätt med de nya som kommer
 • Sätt upp gardiner på nedervåningen (kvar från föregående vecka)
 • Städa tvättstugan, vik och bär upp ren tvätt
 • Börja röja på övervåningen för att förbereda för renovering av Ms kontor
 • Åka med återvinningen (kvar från föregående vecka)

Och den roliga listan ser ut såhär:

 • Hundpromenad med Dockstahundarna
 • Barnvakt åt goda vänners ögonstenar
 • Mammaträff x 2
 • Date-night med min kära make

Hur går det med dina nyårslöften?

Kommentera

10 jan Summa utgifter

För att peppa mig själv med utgifterna så har jag laddat hem appen Tink igen. Hade den för några år sedan, men orkade inte ändra om när jag bytte bank, men nu tog jag tag i det. Den är rejält förbättrad och är ett bra verktyg för att få en överblick över kostnader och exakt var pengarna går åt.

Summerade ihop årets första vecka och kunde konstatera att (detta gäller alltså både mig och M):

Veckans totala utgifter: 1 527 kr
Varav räkningar: 680 kr
Varav matinköp: 507 kr
Övriga utgifter: 340 kr

Jag är ändå nöjd. 507 kr på mat är nog vår lägsta veckokostnad på länge. Självklart underlättas det av att vi storhandlade förra fredagen, men största anledningen till att vi gått ner i kostnad (ligger nog på minst en tusenlapp i vanliga fall) är att M haft matlåda och att vi inte köpt något snask/gotta (som vi periodvis kan vara väldigt duktiga på att unna oss).

I övriga utgifter så ingår ett sjukhusbesök och bussbiljett till min lillasyster. Dvs inga ”vanliga” kostnader för vår del utan något som bara inträffar vid enstaka tillfällen. Enligt Tink så har våra kostnader legat i snitt på 3 668 kr/vecka de senaste 4 månaderna så med utgång i den siffran så ligger vi rejält under, men då får en ju tänka på att sista veckan i månaden är kanske den som drar iväg mest kostnadsmässigt då de flesta räkningar dras då.

Kommentera

08 jan Matsedel och listor

När jag ändå är på gång med att uppdatera er om träningen så kan jag lika gärna fortsätta med mina andra nyårslöften tänkte jag.

Mitt mer ekonomiska tänk går bra än så länge. Ingen utemat denna vecka utan vi följer matsedeln jag gjort fram till nästa lön än så länge. Har dessutom endast varit på affären en gång och i torsdags drog varken jag eller M kortet en enda gång eller gjorde någon annan pengaöverföring. Det är svårare än en vill tro vill jag lova, för ofta är det nästan alltid någon räkning som dras, autogiro, swish eller annan ekonomisk utgift som lämnar kontot på en dag. Men inte i torsdags. Ska försöka få till många fler ”pengafria” dagar framöver har jag tänkt.

Matsedeln vi ätit från denna vecka har sett ut såhär:

Måndag: Hamburgare med bröd
Tisdag: Hemgjord pizza (färdigt kit)
Onsdag: Fläskfilégryta med ris (improviserad)
Torsdag: Chorizogryta med risoni (improviserad)
Fredag: Svamprisotto med ugnsstekt kycklingfilé
Lördag: Kycklingkebab (finns i frysdisken) i pitabröd
Söndag: Vegetarisk lasagne

Det blev en lagom mix av halvfabrikat och hemgjord mat. Måndag och tisdag fick ha lite mer ”helgig” mat då det var Ms sista lediga dagar innan han började jobba igen. Sedan var det lite väl mastigt med gryta två dagar i rad, men det berodde endast på att jag slängde om matsedeln lite i sista stund då jag insåg att vi hade chorizo i kylen som var på väg att passera utgångsdatum. M har varit jättedukigt och kommit ihåg matlådan varje dag den här veckan så bara där har vi sparat ca 400 kr.

img_3758

img_3760

För att få lite pepp och inspiration för att strukturera upp hemmet så har jag gått med i den här utmaningen (igen, var med i september också, men gjorde bara första veckan). Vill du också vara med är det inte försent. Den drar igång imorgon och det enda du behöver göra är att registrera din mailadress så får du en länk i mailen varje dag i 30 dagar med en ny utmaning (du kan registrera i efterhand med, men då får du inte tidigare dagars utmaningar på mail utan får leta fram dem själv). Jag har också haft lite mål för mig själv den här veckan som det gått mer eller mindre bra med:

 • Hämta mer ved hos pappa
 • Ta upp all ren tvätt från tvättstugan och köra några maskiner
 • Torka av Hs Stokke-stol grundligt (dvs inte bara där det blir kladdigt dagligen utan hela stolen)
 • Dammsuga och röja undan som förberedelse för borttagning av julpyntet
 • Frosta av frysen och märk upp lådorna (och gör matsedel utifrån vad som finns däri)

Som ni ser är jag inte riktigt i hamn än. Tvättstugan hänger fortfarande över mig, men jag har ju heeeela daagen på mig. Haha! Hade egentligen velat få bort julpyntet redan denna vecka med, men ville inte ställa för höga krav på mig själv och misslyckas. Jag är dessutom inte less på julen än, men jag vet hur drygt det kommer att vara att röja undan allt så en stor del av mig vill bara få det gjort. Kommande veckas ”ordning & reda”-lista får se ut så här:

 • Gör Smpl utmaningar varje dag
 • Byt gardiner i vardagsrum, kök, tvättstuga, hall och badrum (dvs där jag har julgardiner)
 • Plocka bort alla juliga saker
 • Byt ut adventsstakar och stjärnor till vanliga fönsterlampor
 • Kasta ut granen (helst utan julpyntet på, haha)
 • Åka med återvinningen (har 4 sopsäckar med julklappspapper/kartonger/plast sedan julafton ståendes i tvättstugan)

Övriga och lite mer roliga ”att göra saker” som står på min lista kommande vecka är:

 • Träning med Carola på måndag
 • Hundpromenad med Dockstahundarna
 • Klippning och färgning av håret hos bästa Lina på Salongen för dig
 • Pysseldag hos Bea på söndag

Hur går det med era nyårslöften/mål? Håller ni er till planen så här långt?

Kommentera

08 jan En vecka

15878118_10154050340747051_205765355_o

Så har en vecka av det nya året och det är väl dags att göra någon slags utvärdering av året hittills. Jag har inte direkt mycket att klaga på. Det ska väl vara det faktum att M börjat jobba igen efter en alldeles för härlig julledighet. Jag vet att han måste jobba och att det inte är möjligt för oss båda att vara hemma samtidigt, men det är ju så underbart med lediga veckor tillsammans där en varken behöver tänka på tid eller rum.

Systeryster har varit här och hängt med mig och H. Vi har roat oss med att spela spel, se på film och lära Shiro att dra Hs pulka. Det betyder också att jag har fått träffa mamma med c/o denna vecka. Jag och H var dessutom ”hem” till Docksta i fredags och hälsade på min kusin och Hs tremänningar så då fick vi träffa pappa med familj också. Och när vi var till stan i torsdags blev det en kaffetår hos svärisarna. Det betyder att H haft en kanonvecka där han träffat mormor (& bonusmorfar), morfar (& bonusmormor), farmor, farfar, två av sina mostrar och en av sina fastrar. Bara en moster, två morbröder och en faster han missat, men de träffade han i mellandagsveckan senast så han är ganska vältankad på familjetid.

Jag har tränat två gånger hittills varav en på gymmet. Nästa gympass är inbokat redan på måndag med min ”gamla vapendragare” Carola. En får passa på när maken är ledig och en kan åka och träna mitt i dagen utan bebis. H var däremot med vid mitt gympass i torsdags och det gick förvånansvärt bra. Men samtidigt känner jag att det enbart är en tidsfråga innan jag får jaga efter honom mer än faktiskt träna. I torsdags roade han sig själv och höll sig nöjd och glad fram till min sista övning som lägligt nog var utfall. Det var med andra ord bara att plocka upp ungen, hålla honom tätt mot kroppen och köra på med några kilos extra vikt. Fick beröm i omklädningsrummet efteråt om att det var ”väldigt spänstigt” av mig att träna med bebis. Sådant uppskattas, när en får spontana komplimanger av främlingar, mer sådant till folket!

img_3791

I helgen har vi bara varit hemma jag och H. Igår fick vi dock besök av Sunnansjöborna. Det blev en tur ut för att försöka fånga några solstrålar, men dem missade vi precis tyvärr. En härlig tur i pulkabacken med varm choklad och chokladbollar som avslutning var dock välbehövligt efter kallgraderna som härjade tidigare under veckan. 3 stycken älgar fick vi också se i skogsbrynet innan vi begav oss in för att titta på Alfons Åberg och fika lite smörgåsar.

img_3788

Lilla bebis är ingen liten bebis längre. Han tränar för fullt på att sitta själv och kämpar hårt för att ta sig framåt liggandes på mage. Än så länge rör han sig bara i cirklar, men alltid något. Han har också börjat försöka hasa sig framåt på rumpan för att nå leksaker utom räckhåll så vi får väl se om det blir någon krypare av den här killen eller om han helt enkelt tar sig fram på annat sätt istället.

Uppdatering om mina andra ”nyårslöften” kommer i ett eget inlägg lite senare!

 

Kommentera

04 jan Nyårstankar

382290_10151444695395199_1476344490_n

Brukar ju inte ge några nyårslöften utan mer mål att jobba mot för året. Jag tycker dock inte att det är något fel med nyårslöften, jag vet bara med mig att de är svåra att hålla. Men hellre ge ett nyårslöfte om att träna mer och hålla det i tre månader (eller veckor) än att inte träna alls. Allt är bättre än inget och vad man än väljer att kalla det så är det ju trots allt en nystart vi alla vill ha. En ny chans att göra ”rätt” och ordna upp våra liv, att må bättre och känna att en har kontroll på läget så att säga.

Det är ju fantastiskt med ett nytt år på så vis, att vi alla får en chans att börja om! Lika villkor för alla och det är bara en själv som sätter gränserna. Mina mål för 2017 är följande:

Bli mer ekonomisk – Jag vill komma igång på allvar med ett långsiktigt sparande. Vi har en dröm om att någon gång i framtiden (säg 10-15 år) bygga en fjällstuga. Tills dess behöver vi spara en del pengar för att ha råd att förverkliga vår dröm och tanken är att vi ska komma igång med det lite smått redan detta år för att sedan utöka det när vi båda jobbar heltid igen.

Jag vill också att vi ska bli ännu bättre på att hushålla med matkassan och dra ner på den kostnaden ytterligare. Vi avslutade 2016 bra med att bättra oss rejält på matlagningsfronten och planeringen av maten, men vi kan fortfarande bli ännu bättre. Sedan får en ju vara realistisk. Vi hatar båda två det här med matlagning och även om jag gärna skulle äta hemlagat av allt (då jag är lite skeptisk till halvfabrikat och inte tycker det är så gott) så kommer det inte funka varje dag. Ibland får en helt enkelt gena med halvfabrikat och de dagar en orkar får en laga ordentlig mat. Vi kommer inte heller kunna skära ner helt på utematen, men målet är att M alltid ska ha matlåda (förutom undantagsfall) på jobbet och så även jag när jag går tillbaka och jobbar igen. Det sparar oss ca 2 000 kr/mån och då kan vi unna oss utemat någon gång på helgen istället.

Något som hjälpt mig mycket på traven att bli motiverad med den ekonomiska biten är FB-gruppen ”Economista – Kvinnor som gillar aktier och privatekonomi”. Det var min kära kusin som la till mig i gruppen och jäklar vilken pepp en får att bli mer ekonomisk och lära sig mer om diverse sparformer och ekonomitänk. Gruppen är endast till för kvinnor och det är faktiskt bara positiva kommentarer och stöttande där inne, ett väldigt fint klimat! Gå med du också om du vill bli inspirerad!

IMG_0856

Ge mig formen tillbaka tack!

Komma igång på allvar med träningen igen och bygga upp mina muskler igen – Jag ska erkänna att jag varit otroligt lat efter att H kom till världen. Förutom barnvagnspromenader med hunden så har det inte blivit mycket kvalitativ träning. Antalet gånger på gymmet under hösten kan räknas på en hand och jag skäms över att mitt gymkort ligger i princip orört. Med tanke på mitt mål att bli mer ekonomisk så kommer jag ge mig själv ytterligare 3 månader med gymkortet, en chans att komma igång och visa att jag är ”värd” att ha det kvar. Om jag inte nyttjar det minst 2 gånger/veckan innan mars slut så kommer jag att säga upp det och så får jag kämpa på med hemmaträning istället. För har jag inte fått en bra rutin på träningen innan jag börjar jobba igen så kommer jag inte få det då heller då jag vet med mig att jag kommer ha svårt att motivera tid hemifrån när jag varit borta hela dagarna.

När det kommer till själva träningsformen kommer jag vara snäll med mig själv till en början och bara köra träning som jag tycker är riktigt kul. Med andra ord mestadels styrketräning. Även om jag vill bygga upp en bra kondition och bli bättre på konditionsträning överlag så tänker jag tillåta mig själv att vänta med den biten tills det är barmark ute (om inte andan faller på dvs). Hellre fokuserar jag på träning som är rolig och blir av än att tvinga mig på något jag tycker är tråkigt och tappar motivationen. Ett steg i taget.

Körde mitt första träningspass här hemma igår när M var ute och sprang. Bara för att bevisa för mig själv att det går. Fram med träningsmattan, lite vikter och så laddade jag hem en tabata-klocka och la H på golvet bredvid mig. Körde ett högintensivt pass på 30 min och det känns i kroppen idag vill jag lova. Men heja mig som gjorde det, nu kan det bara bli bättre!

Ha ordning och struktur i hemmet – Innan jag går tillbaka och jobbar i juni så vill jag känna att vårt hem är i balans. Vi är på god väg redan och jag har rensat och sorterat på många ställen, men än finns det jobb kvar att göra. Första målet blir att göra klart Ms kontor (vi har bara rivit där, återuppbyggnad planerar vi att ta tag i nu i slutet av januari). Nästa grej får bli att bygga vår ”walk in closet” innanför vårt sovrum (nuvarande kallvinden) så att vi får bra garderobsförvaring och dessutom en chans att strukturera upp på allvar i resterande del av vinden. Vi har en hel del saker där ute som ska säljas och det ska jag försöka ta tag i nu under vintermånaderna. När vintern tinat bort och våren gör entré vill jag kunna fokusera utomhus och börja förbereda för mitt växthus, men också för målning av förråden.

Av erfarenhet vet jag att allt tar längre tid än en tror och att det är lätt att saker drar iväg i kostnad så jag försöker vara realistisk i mina tankar och inte ha för höga förhoppningar. Jag vet dock att när andan faller på och vi väl sätter igång med något så brukar det gå undan och bli bättre än väntat så jag är inte orolig.

Vad har du för mål/löften inför 2017? Lämna gärna en kommentar och dela med dig så kanske vi kan inspirera varandra!

Kommentera

02 Dec Rensning

img_2758

Hur mycket sprayer och skit kan man egentligen samla på sig?

Ni vet när en har dragit sig alldeles för länge för att rensa den där byrån eller gå igenom det som står i det där skåpet. Och sedan lättnaden när en äntligen tar tag i det! Precis den lättnaden kände jag i förra veckan när jag rensade vårt badrumsskåp. Jag lovar att det är över ett år sedan sist. Av någon konstig anledning så hamnade liksom alla sådana där ”borde”-saker på nedprioriteringslistan när H föddes. Jag har börjat beta av dem en efter en nu så att det åtminstone är lite ordning och reda här hemma.

I badrumsskåpet hade all möjlig skit samlats och jag slängde en hel kasse med gamla produkter och onödigt strunt. Så skönt när det är gjort! Nu ska jag göra mitt bästa för att behålla ordningen där inne.

img_2756

Före

img_2759

Efter

Kommentera

05 apr En sorgens dag

Ingen Ö-viksbo, ingen hockeyintresserad, ingen Modoit har missat den senaste veckans kalabalik. Modos nedgradering från SHL till Hockeyallsvenskan. Det är en hel stad, ett helt folk i sorg. Tomheten som infann sig efter fredagens avgörande kvalmatch undgick nog ingen. Luften gick ur många och alla ställde sig själva frågorna: Vad händer nu? Vad innebär detta?

Spekulationerna är många, känslan av hopplöshet och farhågorna kring hur staden i sig kommer att påverkas utöver själva föreningen av det som nu inträffat undgår ingen. För det är vida känt att Örnsköldsvik är en hockeystad utan dess like. Det är ingen slump att Modos slogan lyder ”The heart of hockey”. Oavsett om du är hockeyintresserad eller inte så vet du vad klubben betyder för staden om du kommer från Örnsköldsvik. Alla påverkas mer eller mindre av klubbens framfart och Modo framkallar känslor av alla dess slag.

Sedan fredagens ödesdigra match har jag hört alla kommentarer från ”det här fixar vi” till ”det är rätt åt dom” för precis som jag nämnde tidigare, Modo berör. Både till det goda och till det onda. Jag förstår att besvikelsen hos många är stor och jag förstår att hopplösheten lätt tar överhand. Jag förstår ”lättnaden” över att det går dåligt för Modo. MEN jag är också rädd för att många inte förstår att detta påverkar ALLA Ö-viksbor: inte bara laget; inte bara fansen; inte bara Modo.

I en stad som Örnsköldsvik, där så många verksamheter är uppbyggda kring sport, kring hockey och kring Modo, så påverkas alla vare sig de vill eller inte. Restaurangägare funderar den här veckan över hur nedgraderingen till Allsvenskan kommer att påverka just deras verksamhet, hur många av sina anställda kommer de att kunna behålla och hur kommer vardagskvällarna att se ut när det inte är SHL-match i stan? Företagare undrar över hur deras verksamhet kommer att påverkas genom minskade ordrar och minskad försäljning. Sponsorer funderar över huruvida deras verksamhet ska fortsätta stötta Modo eller inte, vad säger de anställda och vad tycker allmänheten? Idrottsföreningarna undrar över hur intresset från barn och föräldrar kommer att påverkas, idrottare funderar över hur just deras verksamhet och klubb kommer att påverkas. Skolorna och kommunen undrar hur detta påverkar ungdomarnas fritidsintressen och attraktionen för staden som utbildningsplats.

Frågorna är många och svaren har vi tyvärr inte förrän till hösten. MEN något som man redan nu kan se är Modohjärtan. När många inbitna Modoiter fasade ”vardagssupporterns” utresa från klubbens supporterstab så har trenden snarare blivit det motsatta. Den inte allt för inbitna Modosupportern har insett att det är nu eller aldrig! Folket, inte bara de hängivna fansen, har klivit upp och ställt sig bakom en klubb i kris. Och det är så jävla vackert!

Människor som tidigare inte stöttat mer än att gå på någon enstaka match eller följa Modos resultat i tabellen efterfrågar t-shirts och ansöker om medlemskap i föreningen. Personer som aldrig tidigare funderat på årskort har redan nu bestämt sig för att det blir verklighet kommande säsong. Folket visar sitt stöd och klubben gör allt som står i dess makt för att vända den här skutan. Alla jobbar mot samma mål och det är fint att se. Jag håller mina tummar och tår för att trenden fortsätter och att den kommande säsongen blir något i hästväg. Tänk er, matcher mot både Björklöven och Timrå, vilka publikmagneter!

Jag citerar kungen av hockey, vår alldeles egna Peter Forsberg ”Ingen jävel kommer slita ut det här Modohjärtat”. Nu tar vi nya tag och siktar framåt! Jag ser med spänning fram emot en säsong i den näst högsta ligan och jag kommer med stolthet stötta Modo Hockey på alla sätt jag kan. Ibland måste man nå botten för att få kraften att stiga mot toppen! 

modo

Kommentera

27 aug Att spara klokt

Jag har funderat mycket på det här med sparande och att spara långsiktigt och hållbart i och med min lilla sanering. Vad är egentligen rimligt och spara och hur mycket är det hållbart att spara i längden.

Jag har försökt läsa på lite och se vad som faktiskt är rimligt i förhållande till inkomst och kommit fram till detta:

Pensionssparande: 4 % av bruttolön
Buffertsparande: 10 % av nettolön

I genomsnitt brukar man säga att man vill ha ca 80 % av sin lön i pension. Om man sparar ca 4 % av sin bruttolön genom hela arbetslivet så hamnar du där. Har du redan ett stort sparande på annat håll kan du klara dig med ett mindre sparande, men mellan 3-5 % är en bra tumregel.

Grunden till en ekonomisk frihet är att spara i genomsnitt 10 % av din lön varje månad, eller rättare sagt, betala till dig själv. Varje månad betalar man räkningar och andra nödvändiga utgifter, att spara är att betala tillbaka till sig själv och belöna sig för allt hårt arbete man lagt ner.

Oavsett hur mycket du tjänar så har i princip alla människor noll kronor kvar på kontot i slutet av månaden, man lever helt enkelt efter sina resurser och desto mer pengar som finns desto, mer pengar spenderar man. Därför ska man alltid lägga undan sparpengarna direkt varje månad för att säkerställa att pengarna faktiskt sparas. Tänker du att du ska spara de pengar som blir över varje månad så blir sparandet alltid väldigt magert. Dessutom är det roligare att veta att de pengar du har kvar på ditt konto är fria att spendera på vad du vill!

Alla kan lägga undan 10 % av sin inkomst oavsett om du arbetar eller exempelvis är student. Det handlar bara om att lära sig att leva efter sina tillgångar. Om det känns tråkigt att spara så får man försöka tänka på fördelarna av det och se att man genom sitt sparande kommer att:

 • Få en ekonomisk frihet. Du kommer kunna följa dina impulser bättre och kunna unna dig det lilla extra i vardagen när det verkligen behövs!
 • Du kan gå i pension tidigare om du är duktig och sparar dina pengar under en längre period.
 • Du kan få en pension med guldkant och faktiskt ha råd att göra de saker som du tänker att du ska ha tid med när du är pensionär.
 • Du har alltid pengar redo om det skulle inträffa något oväntat. Blir du av med jobbet eller på något annat sätt förlorar en stor del av din inkomst kan det vara skönt med en buffert till de lite tuffare tiderna.

Sparar du tillräckligt mycket i månaden? Jag kan erkänna att jag ligger en bit ifrån dessa siffror, men med hjälp av min lilla ekonomiska sanering så tänker jag ge mig tusan på att klara det. Jag vill investera i mig själv och ge mig själv en tryggare framtid! Jag vill inte behöva oroa mig för pengar och det gör jag enklast genom att spara bättre! 

Kommentera

25 aug Sanera ekonomin

Jag hade någon slags ekonomisk kris här i sommar. Inte för att jag var utan pengar, utan för att jag känner att jag tappat lite kontroll över vad jag lägger pengar på och vad som faktiskt är viktigt och inte. När jag började rannsaka mina utgifter så såg jag ganska snabbt att det fanns många poster som kan räknas som ren ”lyx” och som är rent utsagt onödiga utgifter. Det är bara dåliga vanor som jag lagt till.

Och jag vill verkligen inte spendera pengar på sådant som är onödigt. Självklart vill jag kunna unna mig saker och självklart vill jag kunna sätta lite guldkant på tillvaron, men till vilket pris och i vilken utsträckning? Vad är det egentligen som ger mig något tillbaka och vad kan jag avstå ifrån? Det är sådant jag tänkt på i sommar.

Jag hatar känslan av att pengarna bara rinner mig ur handen och att jag inte har kontroll på vad det egentligen är som kostar. Jag hatar känslan av att inte ha kunnat spara så mycket som jag önskat trots en relativt god inkomst. För jag vill ju även ha råd med långsiktiga investeringar som renovering och saker till hemmet. Och små kostnader kan ofta kännas som att de inte spelar någon roll, men sammanräknat så kan de bli ganska stora poster.

Saker som jag tycker är viktigt och vill lägga pengar på:

 • Pensionssparande
 • Sparande
 • Gymkort

Saker jag måste lägga pengar på:

 • Boende
 • Mat
 • Försäkringar
 • Djuren

Saker som jag vill kunna unna mig i lagom utsträckning:

 • Kläder
 • Skönhet
 • Pyssel
 • Underhållning

Just nu har jag ett flertal poster som räknas in i kategorin ”Skönhet” som jag förvisso gillar, men som ändå kan räknas som onödiga utgifter. Dit hör exempelvis naglar, hår och diverse skönhetsprodukter. Jag har också poster under kategorin ”Underhållning” som jag behöver rensa bland och göra diverse prioriteringar. Jag har exempelvis både Spotify och Storytel. I dagsläget använder jag Storytel i större utsträckning så även om den kostar mig mer i månaden (169 kr respektive 99 kr) så känns det klokare att välja bort Spotify. Det är trots allt endast ibland i bilen jag lyssnar på Spotify och de få gångerna kan jag låna M’s konto.

Har ni också onödiga utgifter som ni skulle vilja rensa bort? Jag ska ta en utvärderingsmånad och lägga upp en ekonomisk plan för mig själv nu. Hojta gärna till om ni tänker göra något liknande så kan vi peppa varandra! 

Kommentera