11 maj Att ångra sina barn

13062574_1265002246860597_1334435591_o

Foto: Carola Harnesk

Om jag skulle ha fått en 10-krona för varje gång jag hört ”vänta bara till du har barn” under mina år som barnlös och nu som gravid så skulle jag vara miljonär vid det här laget. Om jag skulle ha lyssnat på allas förmaningar om hur det är att ha barn så skulle jag aldrig ha kommit på tanken att skaffa några egna. För om man ska tro på allmänheten så är barn Guds straff till människan, det mest fruktansvärda du kan ge dig själv och din partner, något som förstör er relation och något som slukar all din tid och ork. 

För när man väl har barn så ska man inte tro att man:

 • Kan leva något i närheten av ett ”vanligt” liv som man gjorde förr, man kommer måsta ändra på allt.
 • Får sova någonting. Du kommer vara en vandrande zombie för resten av ditt liv. Barn är mutanter och behöver ingen sömn.
 • Kommer få en lugn stund. Skrik och grin är ett permanent tillstånd som aldrig går över eller tar en paus.
 • Någonsin får känna sig fräsch igen. Kräk, bajs och intorkade matrester är numera en extra kroppsdel som du inte blir av med.
 • Kommer få någonting som i närheten liknar ”egentid”. Bara för att barnet lämnat insidan av din kropp så kommer det att sitta fast på utsidan för all evighet.
 • Får sitta ner igen. Barn måste konstant jagas efter och eftersom att de aldrig sover så kommer du inte heller få ta det lugnt.
 • Kan lämna husets fyra väggar. Barn är helt omöjliga att ta utanför hemmets vrå och du kommer därmed vara inlåst för resten av ditt liv.
 • Kommer ha tid över för sin partner. Er relation kommer att dö och inom några år så kommer ni gå skilda vägar.
 • Kommer att få träffa sina vänner igen. Med barn i hemmet så kommer du varken orka träffa dina vänner igen eller kunna bjuda hem någon då hemmet är ett konstant kaos.
 • Någonsin kommer att se bra ut igen. Din kropp är förstörd och sladdrig och påsarna under ögonen går inte bort ens med det dyraste sminket.

Om jag skulle ha lyssnat på alla er runt omkring mig som har barn utan något som helst eget folkvett så skulle jag lätt tro att ni alla ångrar att ni skaffade barn. Att ni önskar ert gamla liv tillbaka och att era barn inte längre fanns. Nu är jag, som tur är, en ganska vettig människa med en egen slutledningsförmåga och en realistisk världsbild som kan se mellan raderna och tänka lite logiskt. Jag kan förstå att om barn nu vore så hemskt som alla får det att låta så skulle folk inte skaffa mer än ett. Då skulle inte heller fortplantningen fortsätta och människorasen skulle sakta men säkert dö ut.

Jag är inte dum i huvudet. Jag förstår att det inte är någon dans på rosor att skaffa barn. Det kommer att vara vakna nätter, onda magar, kräk och bajs överallt. Det kommer att vara frustration, trötthet, gråt och ilska. Det kommer att vara en livsomställning och livet kommer aldrig mer att bli sig likt, men måste det verkligen vara något negativt?

Det tråkigaste med allt det här gnällandet över hur illa det är att ha barn är dock inte att det verkar finnas miljontals av oälskade barn där ute (för det tvivlar jag faktiskt på att det gör), utan det är att alla ni som är så himla snabba med att framhäva nackdelarna med att ha barn tar ifrån oss som längtar efter barn glädjen. Glädjen över att få ett barn som är sitt eget, glädjen över att få någon ny i sitt liv att älska och skämma bort, glädjen över att bli en till i familjen.

Istället får ni oss att bara tänka på nackdelarna och inte se fördelarna. För någon slags ljuspunkt med att skaffa barn finns det, men jag kan förstå att det är svårt att se detta när man är mitt uppe i småbarnsåren och det ofta känns som att nackdelarna överväger fördelarna. Jag förstår att man ibland behöver gnälla av sig och få ut sin frustration över hur jobbigt det är att ha barn. Jag förstår också att man vill förbereda den blivande föräldern på att det inte är någon ”walk in the park” att skaffa barn.

Men snälla, tänk efter en gång extra nästa gång du träffar någon som ännu inte har barn och som längtar. Ta inte glädjen ifrån dem, försök se ljuspunkterna (även om det är svårt) och låt personen själv få uppleva föräldralivet utan massa förutbestämda fakta och absoluta sanningar. Låt dem själva bilda sin egen uppfattning om hur det är att ha barn. De flesta av oss är faktiskt tillräckligt vettiga för att förstå att det inte bara är rosa fluffiga moln som kommer med barn, vi har förmodligen tänkt till både en och två gånger innan vi tog beslutet att fortplanta oss och vi har nog redan vägt fördelar mot nackdelar och kommit fram till att även om det kommer att bli tufft så kommer det att vara värt det.

Så för att väga upp för alla nackdelar som jag hört om att skaffa barn så kan ni väl vara gulliga och lämna en kommentar om vad som faktiskt är det bästa med att skaffa barn! Det skulle nämligen vara skönt att höra att det finns några ljuspunkter också!

8 Kommentarer
 • Katharina
  Publicerat kl 14:42h, 11 maj Svara

  Barn är en gåva som man (förhoppningsvis) har för livet! Och allt det där jobbiga, som kolik och vaknätter, det glömmer man snabbt. Visst, alla åldrar har sina för- och nackdelar, men det är ju en del av utvecklingen och det som formar oss som människor. Både förälder och barn.
  Jag är så glad och tacksam över mina barn, som nu är vuxna och förståndiga individer.
  Jag kan nu också glädjas över att ha fått ett barnbarn och en bonusdotter i form av min blivande sonhustru.
  Jag förstår din frustration över allas negativa åsikter och skrämselpropaganda, men du är en klok tjej som kan se bortom allt det där.
  Du, eller jag menar ju så klart ni, har en underbar tid framför er! Njut av varje dag, för tiden kommer inte tillbaka!
  Kram och lycka till!

 • Jenny
  Publicerat kl 15:31h, 11 maj Svara

  Hej Sofie!

  Jag skrattade så gott åt de negativa tankarna du hör, dels för att jag känner igen mig några av punkterna men också för att det låter så absurt när det står uppradat sådär. . Men det blir ju summan av kardemumman som du hör. och jag förstår hur du tänker.
  För mig är det som förälder och trots att kanske en del av dessa nackdelar stämmer, så ofattbart underbart att få vara förälder, att få ha möjligheten att älska någon så som jag älskar sina barn. Bland det bästa med att få vara föräldrar, för mig är att vardagslivet blir så mycket mer fyllt med glädje genom små små enkla saker. Visst jag får sova mindre, men jag skulle bli ledsen om mina barn inte väckte mig på morgonen när de kom krypandes och la sig bredvid mig. Våra morgonstunder (och då är jag morgontrött) är bland de bästa stunderna på dagen. Att få ligga och babbla om ditt och datt och busa med mina flickor. Bästa vardagslyxen. Barn är en fantastisk möjlighet om man inte hade lärt sig det innan, att leva i nuet. Att ta tillvara på sitt liv och njuta av de små sakerna.
  Nej du kanske inte komma träffa dina vänner lika mycket, eller på samma sätt, men det är inte för att dina barn är orsaken…utan för att man prioriterar helt annorlunda. Man uppskattar nya ting i livet helt naturligt.

  Jag tycker inte att skaffa barn är svårare än att leva innan, bara annorlunda. och naturligt annorlunda. Och livet i min mening ska vara fullt av nya saker man lär sig. Föräldraskap är något man lär sig och utvecklas med tillsammans med sitt barn och gisses vilken spännande resa det är! Den bästa!

  Kramar!

  Love you!

 • Sandra Nylander
  Publicerat kl 15:40h, 11 maj Svara

  Jag förstår exakt vad du pratar om, det är så tråkigt när det känns som att folk inte är glada över att få vara förälder! Eller som när de säger till mig ”åh vad glad han är”, som att det skulle vara något konstigt!
  För mig är barn glädje, nyfikenhet och kärlek, sen har de ju känslor och åsikter precis som vi och det måste vi ju låta dem ha!
  Det är helt underbart med barn, varje gång de ler, ger en kram, vill visa något de gjort eller bara kryper upp i knät på en.
  De tillför så mycket glädje både genom alla hyss de hittat på, allt knasigt de säger och hur söta och fridfulla de är när de sover.
  Sen de jobbiga stunderna med trots och skrik och grin är ju ett måste för att vi ska kunna uppskatta dem när de är glada och underbara så det är en bra kombo tycker jag!

  Gå på din känsla, att det är härligt med barn, njut av varje minut och varje fas de har.
  Njut av den nyfödda bebisen som bara sover, för att sen kunna njuta av framstegen de gör när den börja rulla runt, krypa och gå, njut sen av att de kan gå och hämta saker själv så behöver du aldrig säga ”åh vad det var härligt när du bara låg still”, för min bil ju hela tiden se sina barn utvecklas och utmana sin förmåga för att lära sig.

  Jag skulle kunna ha hur många barn som helst, de är verkligen det bästa med livet!

 • Sofia hellström
  Publicerat kl 16:02h, 11 maj Svara

  Nu har jag bara 6 månaders erfarenhet. Men av de punkter som du skrev så är det bara 1 jag håller med om och det är den med kräk och bajs överallt. Men det är ju faktiskt helt ”frivilligt”, för jag skulle faktiskt kunna torka bort kräket med en handduk istället för att torka av det på byxorna! Haha
  Annats är det så mycket positivt som hänt sen alicia kom!
  Jag har blivit en bättre version av mig själv! Mer pigg, levnadsglad, effektivare, mer driven osv
  Jag och simon har fått nått nytt gemendamy som jag tycker ha fört oss ännu närmare varandra!
  Och sen ger hon oss så mycke glädje! (Och nya utmaningar). Bästa känslan är verkligen när hon somnar i min famn eller när jag vaknar och ser hennes leende! Eller att höra henne och simon skratta/busa vid skötbordet (då blir jag nykär om och om igen!)
  Ja det är väl lite av de jag känt än så länge! Jag längtar tills er lilla skrutt kommer så vi får höra din uppfattning av att vara förälder!

 • Beatrice
  Publicerat kl 17:23h, 11 maj Svara

  Fint skrivet! Barn är en gåva som man ska älska ♡

 • Carola Harnesk
  Publicerat kl 18:07h, 11 maj Svara

  Jag har inte ångrat en sekund att vi fick vår älskade son Rasmus, gråt i bland, ja förvisso men jag som vuxen grät själv titt som tätt innan jag fick barn, sömnen var det också si och så med innan sonen kom till världen. Nytt liv, lite andra förutsättningar kanske under en period men jag älskade varje minut av att vara mamma till detta mirakel. Att vänta, bära och sen föda fram ett litet barn är det största som hänt mig. Vi är lyckligt lottade att vi har våran Rasmus! <3 Du kommer att bli en toppenmamma Sofie, dina fina värderingar kommer att ge ert barn en bra grund att stå på! Lycka till med allting och ring mig när det är dags att ta "nyfödd" bilder på ert lilla undervärk! :-) KRAM

 • Helene
  Publicerat kl 21:40h, 11 maj Svara

  Det bästa med barnen är att få se dom växa upp och bli en egen individ. ☺ Lära dom allt man kan själv och dela både glädje och sorg med. Livet får en helt annan mening och innebörd efter man fått barn. Det är då man inser vad meningen med livet är

 • Emma E
  Publicerat kl 07:51h, 12 maj Svara

  Jag funderar på vad jag ska bidra med. Med min enormt långa (10dagar) erfarenhet av att vara förälder.

  Jag tänker att den största fördelen med barn är att allt jag gör i livet får en ny mening.

  När man går till jobbet trots att det känns drygt så gör man det för barnet/familjens skull.
  När jag går här och plockar spik ur gräsmattan efter fasadbyte så tänker jag på hans små fötter.
  När jag ser över försäkringarna så gör jag det för hans trygghet.
  När jag tar tag i min egen kost och träning så är det för att han ska få ha en frisk mamma.

  Så allt som utan barn kan kännas lite motigt, har plötsligt fått en mening. Ytterligare motivation helt enkelt.

  Fast just nu är det att pussa på sonen och se honom le.

  Kram!

Skriv en kommentar