13 Okt Saker jag inte klarar av

Jag är inte en människa som stör mig så mycket överlag. Vissa personer har ju jättejobbigt med hur andra människor äter eller pratar, kanske stör man sig på hur andra kör bil och blir upprörd av andras handlande, men jag kan helt ärligt säga att det mesta sådant går mig helt förbi.

Jag har inte heller svårt för att koppla bort vad andra ska tycka om mig i vissa situationer. Skulle jag köra fel, hamna i vägen i trafiken eller liknande så stressar jag inte upp mig över det. Folk får tuta och peka finger åt mig bäst de vill, men det rör mig inte i ryggen. Inte heller tänker jag så mycket på vad folk ska tänka om mig i sociala sammanhang. Ibland kan det hända att jag i efterhand reagerar över något jag själv sagt eller gjort och funderar över om jag borde agerat annorlunda och hur jag ska bete mig om jag hamnar i en liknande situation igen, men oftast inte alls.

Däremot finns det en del saker i min vardag, säkert ganska obetydliga saker egentligen, som jag bara inte klarar av för egen del. Vissa kan säkert tycka att jag är löjlig, men det är saker som stör mig så pass att jag måste åtgärda dem innan jag kan fortsätta med det jag höll på med.

 • Jag kan inte ha köksfläkten igång när jag ska äta. Pga en mindre hörselskada (brus/lättare tinnitus) som jag har så upplever jag monotona ljud väldigt jobbiga. Framför allt fläkt-ljud har jag på senare tid kunnat konstatera. Jag har aldrig fläkten i bilen igång på hög hastighet utan sitter hellre och svettas/fryser ett tag extra istället. Är jag ensam hemma glömmer jag ofta att slå på köksfläkten när jag lagar mat och upptäcker det inte förrän glaset på fläkten börjar imma igen.
 • Av samma anledning som ovan har jag också otroligt svårt att ha en radio/tv igång samtidigt som jag för en konversation. Pratar jag i telefonen eller läser något behöver jag ha knäpptyst omkring mig. Jag gillar inte heller ”skrälliga” ljud och även fast jag är ensam hemma så sätter jag hellre i hörlurarna och lyssnar den vägen än via telefonens högtalare t ex.
 • Jag får typ tvångstankar av att ha skåpluckor och liknande öppna. M är en mästare på att ta strumpor ur sin byrålåda och inte stänga den efter sig. Sådant kan ”störa” mig så mycket att jag måste kliva upp ur sängen enbart för att stänga den. Jag är till och med så dum att jag medan jag plockar ur diskmaskinen stänger varje kökslucka efter mig även om det betyder att jag måste öppna den igen 20 sek senare för att stoppa in ytterligare en pryl.
 • Jag kan inte ha flera sorters pålägg på mina smörgåsar. Jag vill antingen ha skinka eller ost (eller något annat), inte båda delarna. Grönsaker går bra, men de är ju liksom bara extra på toppen och de äter jag oftast först ändå. Men det finns inget värre än när caféer t ex bara serverar smörgåsar med både ost och skinka. För även om jag plockar bort det ena pålägget så finns smaken ändå kvar.
 • Toapappret måste sitta en viss väg på hållaren annars måste jag vända på den. Oftast behärskar jag mig när jag är borta, men hemma så måste alltid pappret sitta åt rätt håll. Blir tokig och känner av tvångstankarna annars.

Haha! Desto mer jag punktar ner desto mer inser jag hör löjlig jag är. Trots detta har jag inga avsikter att försöka ändra på mig. Finns nog värre saker att ha personliga bekymmer med än ovanstående tänker jag.

2 Kommentarer
 • Katharina
  Publicerat kl 18:34h, 13 oktober Svara

  Kul att läsa att det finns fler ”konstiga” människor än jag. Jag har också mycket såna ”idéer” för mej, vilket ofta resulterar i att jag gnäller på andra som inte kan göra som jag vill ha det. Lustigt nog (eller det kanske är tur för mej?) så gäller inte detta beteende på jobbet. Där kan jag ”glömma bort” det. Eller… inte riktigt. Inte när det gäller upphängandet av disktrasan, eller när mina kollegor (hemska tanke!) INTE hänger upp den, utan bara slänger den på bänken. Den ska hänga över kranen och inte över väggen mellan diskho och slask! Och nåde den som inte sköljer ur den!

  • Sofie
   Publicerat kl 20:25h, 14 oktober Svara

   Haha! Ja, man är bra rolig ibland. Tur att inte alla vet om ens tokigheter ;)

Skriv en kommentar