04 Mar Harry och maten

IMG_3015

Ni som såg på min lilla video förra veckan kanske uppmärksammade det här med maten och Harry. Han har ju varit lite kinkig med den och jag har inte heller velat stressa utan vi har tagit det lugnt fram med mat och det är först nu på slutet som han nästan inte äter någon ersättning alls utan mestadels mat. Ibland när vi åker bort eller det blir sena hemkomster som ställer till det så kan han få en flaska, men normalt sett så äter han nästan alltid två mål mat om dagen nu och det är långt över förväntan.

För det mesta är han ganska duktig på att äta det mesta som serveras så länge det inte är för torrt. Han vill gärna ha sin mat lite sövlig och den ska gärna smaka mycket också. Han totalvägrar köpt burkmat (inte ens de dyra hemlagade varianterna), men det gör inte så mycket. När jag lagar mat till oss så gör jag alltid 1 portion på sidan av som jag inte använder buljong eller salt i och den brukar räcka till ca 3-4 Harry-portioner. Det som inte äts upp då fryser jag in och så äter han det en annan dag. Därmed blir rätterna ganska varierade också och det tror jag är uppskattat.

Självklart har han sina favoriter och det vi märkt att han uppskattar extra mycket (förutom gröt som alltid varit en stor favorit) är fisk i alla former (dock med sås), korv, potatis, ärtor och majs (och andra grönsaker han kan plocka själv), pölsa, spagetti och köttfärssås och sedan den nyfunna favoriten bananpannkaka. Bananpannkaka var en överraskning då han inte äter bananer annars. Han har faktiskt kaskadkräkts över hela bordet när vi gett honom banan, men tydligen går det bra i ”pannkaka”.

Harrys mat- och sovschema ser just nu ut såhär (9 månader gammal):

06.00-06.30 1 flaska ersättning/ibland välling, somnar oftast om och sover till ca. 07.00-07.30
09.00-09.30 1,5 portion gröt + fruktpuré
11.00-12.30 Sovstund i vagnen
13.00-13.30 Lunch från frysen
15.30-16.30 Sovstund i vagnen
16.30-17.00 Middag med oss
18.30-19.00 1 flaska välling innan sänggång kl 19.00.

Mellan vissa måltider så äter han kanske lite macka, en frukt eller något annat ”snacks”. På natten vaknar han sällan nu för tiden och de gånger han gör det så är det ofta för att han tappat nappen, men den är han ganska bra på att hitta själv och då somnar han om utan att vi behöver gå dit. Vissa kvällar/nätter får vi gå dit 1-2 gånger för att hjälpa honom hitta den, men det är oftast innan vi lagt oss själva så vi ska verkligen inte klaga på nattsömnen just nu.

2 Kommentarer
 • Anna
  Publicerat kl 09:26h, 09 mars Svara

  Han är allt lite lik Morfarn :)

  • Sofie
   Publicerat kl 12:54h, 15 mars Svara

   Ja, han är nog det :)

Skriv en kommentar