04 apr Så lite tid

IMG_4884

Om det är något jag gruvar mig för inför att börja jobba igen så är det inte själva jobbet utan tiden. Om jag inte får tiden att räcka till nu när jag är hemma, hur ska jag då få tiden att räcka till när jag jobbar. Räcka till vad tänker ni kanske. Ja, till mycket. För det första finns det måsten, sedan finns det nöjen och så finns det sådant en behöver i sitt liv för att ha balans och må bra helt enkelt.

Saker jag behöver för att ha balans/må bra

 • Tid med familjen
 • Tid med djuren
 • Rent och fint runt om mig
 • Träning
 • Naturen

Nöjen och hobbys

 • Tid med vänner
 • Tid för kreativitet och skapande
 • Tid för skrivande
 • Renovering och fix här hemma

Måsten

 • Städ
 • Tvätt
 • Matlagning

Tyvärr går ju måstena ihop lite med saker jag behöver för att må bra. Inte så att jag måste städa för att må bra, tvärtom, jag slipper det helst, men jag mår helt enkelt inte bra när det inte är städat och fint här hemma. Då flyr jag. Då orkar jag inte vara här och titta för det suger mer energi ur mig än det ger tillbaka. Så att skita i städning och slänga sig i soffan är tyvärr en minusaffär i min hjärna.

Även om M kommer att vara hemma med H i 8 månader när jag går tillbaka och jobbar och ha mer ansvar för grundservicen här hemma så känns det som att det kommer att bli svårt att få tiden att räcka. Och än svårare när M börjar jobba igen och H ska börja på förskola. För det är ju inte bara jag som ska ha mitt, det är ju hela familjen. Och det måste bli en bra balans så att alla mår bra.

Jag skulle tro att första steget för att frigöra tid för oss alla kommer att bli införskaffande av en robotdammsugare. När en har husdjur som under vissa perioder av året fäller mycket så är det väldigt energikrävande att hålla rent hemma. En robotdammsugare som gör grovjobbet medan vi är på jobbet skulle vara en stor hjälp även om vi måste dammsuga vissa partier/städa andra områden när vi kommer hem. När vi är i balans med vår ekonomi igen (för det går inte att förneka att föräldraledighet suger pengar ur privatekonomin) efter en tids jobb så tror jag faktiskt att vi kommer att leja städhjälp. Jag ser ingen anledning till att inte göra det, mindre städning för alla parter här hemma och mer tid för varandra och saker vi tycker är kul. Med RUT-avdraget är det dessutom inte så farligt dyrt.

Hur gör du för att få tiden att räcka till? Vad prioriterar du aldrig bort och vad får stå åt sidan? Har du en bra balans eller känner du att du behöver omprioritera?

2 Kommentarer
 • Emma
  Publicerat kl 18:58h, 04 april Svara

  Jag förstår precis vad du menar med tid, vad man behöver och måste göra, vad man mår bra av och när allt rasar ihop.
  Roger (och delvis jag) är också inne på städhjälp men det blir för dyrt för oss än så länge. Trotts avdragen.
  Jag har delat upp huset i alla rum. Alla rum har viktiga punkter. Som tex plocka undan, damma, ta hand om kläder, osv. Sedan tar vi ett rum om dagen. Detta har varit min räddning många gånger.
  Sedan har vi även Slartibartfast som kör varje dag efter lunch (då har det blöta i hallen hunnit torka upp och oftast är ingen hemma). Vi har även en hand dammsugare (som heter Ed the Computer) som vi kör av trappen, toa och hallen uppe. Man behöver dammsuga en gång i veckan istället för varannan dag.

  Men en nyckel för att få allt att snurra är att hjälpas åt. Prata med varandra och hjälpa varandra. Det gör att man klara mycket mer än vad man tror.

 • Anna
  Publicerat kl 07:52h, 05 april Svara

  Jag tycker vi har minskat alla måsten. Det är faktiskt inte viktigt att allt är fläckfritt. Jag får acceptera lite skit i hörnen. Allt blir inte renoverat på en gång. Det får ta tid. Jag höll på att köra in i väggen ifjol när jag försökte göra allt samtidigt. Det är prioriterat att träna, då fungerar hjärnan som bäst och kroppen mår bra av endorfinerna. Jag märker stor skillnad på perioderna jag inte prioriterat träningen, mår mkt sämre,

  Tyvärr så tog det två barn och nästan utbränd för att släppa alla måsten, inklusive allt pysslande,

Skriv en kommentar